Hopp til hovedinnholdet

Har veldig uregelmessig mens, burde jeg starte med p-piller?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg sliter litt med mensensmerter og VELDIG uregelmessig mens. Jeg har lyst til å starte på p-piller, men vil stille dere spørsmål først. Jeg fikk mensen rett før 10. klasse, så jeg har hatt mensen i 1,5 år ca. Den er veldig uregelmessig (kan variere fra 2-6 måneder mellom hver mens) og når jeg har mensen og eggløsning så får jeg veldig vondt i korsryggen og i nedre del av magen (mest når jeg har eggløsning). Spørsmålet mitt er da om jeg burde begynne på p-piller?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år!

Takk for at du skriver til ung.no!

Unge jenter kan ha litt uregelmessig mens de første årene. P-piller kan være til hjelp mot kraftige menssmerter, store blødninger og uregelmessig mens. Jeg råder deg til å ta kontakt med fastlegen din og ta dette opp med han / henne. 

Det kan hende at mensen vil stabilisere deg etterhvert. Men siden det kan gå så lenge som opp til 6 måneder mellom blødningene kan det være greit å få en undersøkelse, og eventuelt tatt en blodprøv for å se på verdier av kjønnshormoner, før du eventuelt starter med p-piller. 

Vennlig hilsen jordmor ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer

Prevensjonsmetoder - en oversikt

Par i senga (colourbox.com)

Det finnes flere ulike prevensjonsmetoder og det kan være vanskelig å velge blant dem. I denne oversikten finner du informasjon de aktuelle metodene som finnes i dag.

Les mer

Menstruasjonssmerter

Jente holder seg for magen (colourbox.com)

Smertefull menstruasjon er ganske vanlig i tiden etter puberteten. Noen kjenner kun svake smerter i mage eller rygg rett før- eller samtidig med at mensen starter, mens andre er helt satt ut av sterke smerter, kvalme, oppblåsthet og slitenhet i flere dager.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon