Hopp til hovedinnholdet

Jeg har blitt mer følsom etter at jeg begynte på Cerazette

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg var kanskje litt følsom før jeg begynte med cerazette, men føler det er verre nå. Jeg har gått på cerazette i omtrent 5-6måneder nå. Jeg føler meg lei meg veldig ofte og gråter, begge deler uten noen spesiell grunn. Jeg føler det både er irriterende for andre og meg selv, og jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre! Jeg tenker på å bytte pille, siden det kan være en bivirkning. Men jeg har lest at f.eks depresjon er en vanlig bivirkning av en annen type minipille... er det noen andre piller, uten slike bivirkninger? Eventuelt hva kan jeg gjøre for å ikke være så lei meg inni meg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Tusen takk for at du skriver til oss, jente 17 år! 

Det er riktig som du skriver at humørsvingninger og psykiske bivirkninger, som nedstemthet, kan være en bivirkning. De aller fleste prevensjonsmidlene har denne bivirkningen. 

Jeg synes absolutt du bør bytte prevensjonsmiddel. Du skal ikke ha det slik som du har det nå. Og selv om det er risiko for psykiske bivirkninger med alle prevensjonsmidler kan det være ulikt fra person til person. Det er ikke sikkert du opplever det du gjør nå med et annet prevensjonsmiddel. 

Cerazette inneholder en type av hormonet gestagen. Alle prevensjonsmidlene har gestagen i seg, men av ulik type og ulik mengde. Derfor trenger du ikke reagere med psykiske bivirkninger på en annen type prevensjon.

Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med helsestasjon for ungdom der du bor. De har mye kunnskap om prevensjon og bivirkninger og kan hjelpe deg.

Jeg håper dette var til hjelp for deg! 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer

Vanlige bivirkninger av p-piller og annen hormonell prevensjon

Trøtt jente i senga (colourbox.com)

Alle medikamenter som du tar har en virkning, men også potensielle bivirkninger. Så også de ulike hormonelle prevensjonsmetodene som finnes. Her finner du en oversikt over hvilke bivirkninger de ulike midlene KAN gi.

Les mer

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon