Hopp til hovedinnholdet

Jeg synes det er vansklig å si til foreldrene mine at jeg sette inn p-stav.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei:) jeg føler for å sette inn en p-stav fordi jeg har kjæreste, men jeg vet ikke helt hvordan jeg skal si dette til foreldrene mine. Jeg syns dette er litt flaut, men jeg vil samtidig ikke ta den i skjul. Har dere tips til hvordan jeg skal si det?

Besvart 11.11.2018 16:06
 

Svar
Hei!

Takk for at du skriver til ung.no!

Så fint at du ønsker å beskytte deg mot graviditet og vil sette inn p-stav når du har kjæreste.

Det er også fint at du ønsker å informere foreldrene dine om at du vil gjøre det, men dette er noe som du ikke  fortelle dem om, viss du ikke ønsker det. 

Når du er fylt 16 år, kan du nemlig fritt sette inn p-stav uten at foreldrene dine vet om det. Du kan når som helst bestille time til lege eller oppsøke helsestasjon for ungdom uten at de behøver å få vite det. Dette er en privatsak som kun gjelder deg og kjæresten din.

Om du likevel vil informere om dine planer, så vil jeg råde deg til å f.eks. si det på denne måten: Jeg tenker å få satt inn p-stav for å beskytte meg mot graviditet nå som jeg har kjæreste.

De bør bli glad for at du tar ansvar for deg selv. Du bestemmer selv når du vil ha sex med kjæresten din. Det er en privatsak mellom dere.

Om noen av dere har hatt ubeskyttet sex med andre tidligere, er det også lurt å ta klamydiatest.

Legger ved noen artikler du også kan lese.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Ingen aldersgrense på prevensjon

Kondomer (colourbox.com)

Det er ingen aldersgrense på verken hormonell prevensjon eller kondomer. Er du seksuelt aktiv, har du rett til trygg prevensjon. Men hva med foreldrene? Skal de informeres?

Les mer

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon