Hopp til hovedinnholdet

Ønsker p-piller men kan ha risiko for blodpropp

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Vil starte på p-piller fordi jeg regelmessig sliter med sterke menstruasjonssmerter og kraftige blødninger. Lurer på et par ting angående det: 1. Vet at sannsynligheten for å få blodpropp økes med en fang man starter på pillene. Begge mine foreldre har tatt gentest og har blitt påvist over gjennomsnittlig større sannsynlighet for blodpropp - noe som tilsvarer at jeg også har det. Mine besteforeldre har også hatt hjerteproblemer og blodpropp. Hva vil dette ha å si for meg? 2. Sliter også en del med psykiskhelse og har hørt at en bivirkning kan være depresjon. Jeg går ikke på noe medisiner for det, men kan dette også være et problem angående p-pillene? 3. Vil helst ikke dra til legen min angående dette (grunnet ulike årsaker). Er d mulighet for å kunne få fikse dette via helsestasjonen hvor de også kan ta hensyn til mulige problemer jeg har snakket om ovenfor?

Besvart 12.11.2018 09:36
 

Svar
Hei!

Det er mange som trenger hormonell prevensjon for å få mindre menstruasjonssmerter og blødninger. Det er ikke bare p-piller man kan bruke for dette, man kan også forsøke prevensjon uten østrogen som ikke gir økt risiko for blodpropp.

Det er også fint å høre om det er noen andre i familien din som har slitt med mye blødninger og smerter ved menstruasjon. For de aller fleste er dette helt normalt, men for noen få kan det være annen årsak til dette som endometriose. Det er greit å ha diskutert dette med lege.

Her skal jeg forsøke å svare på spørsmålene dine:

1) Hvis begge dine foreldre har tatt en test og fått påvist en genfeil som gir økt risiko for blodpropp, så er det mulig at du også kan ta denne testen. Vi har alle to sett gener, og man arver ett av hver foreldre. Det betyr at du kan ha arvet det friske genet av foreldrene dine, hvis de ikke har to gener med feil. Dermed kan det være at du ikke har genfeilen, selv om de har det. Men det er mindre sannsynlig. 

Hvis testen er negativ for deg og du ikke har genfeilen, kan det være du kan starte på p-piller med østrogen. Du må vite hva slags genfeil foreldrene dine har, og du må ta denne testen hos fastlegen din. 

Når man ser på risikoen for blodpropp og hjertesykdom, så ser man på de aller nærmeste i familien. Det vil si mor, far og søsken. Man tar ikke med besteforeldre om det ikke er noe helt spesielt. 

2) Det er svært sjeldent at hormonell prevensjon fører til depresjon. Det er mer vanlig at det gir endret humør, slik at man kan føle seg litt mer følsom. For de fleste er dette de første 3 månedene, så blir det borte eller mindre merkbart etter det. 

3) Du kan få hjelp til å få prevensjon uten østrogen hos helsestasjonen for ungdom. Mange unge jenter som sliter med kraftige blødninger og menstruasjonssmerter får hormonspiral. Det gir ofte litt mer plager de første 3 månedene, men de fleste blir nesten helt blødningsfrie etter 6 måneder. Hormonspiral har veldig lite hormoner i seg, og virker mest lokalt. Du kan lese litt om hormonspiral her. 

Du kan også få annen prevensjon uten østrogen. Det finne gestagen p-piller, p-stav og p-sprøyte. Du kan snakke med helsesøster og se hva som kan passe for deg. Noen av disse kan gi mer blødninger og mer uregelmessige blødninger som bivirkninger. Du kan lese mer om prevensjon her. 

Hilsen lege ved Sex og samfunn, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Chat om seksualitet og få svar om prevensjon i chatbot

Sex og samfunn

Lurer du på noe om seksualitet, seksuell helse eller prevensjon? Da kan du få svar på chat med fagpersoner eller chatbot'en på Sex og samfunn.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon