Hopp til hovedinnholdet

ønsker å begynne på minipiller. Går det fint og ta minipillene kl 19:00?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 20 år, som ønsker og begynne på minipiller. Går det fint og ta minipillene kl 19:00, hver dag? Eller må de tas på morgenen? For meg passer det best kl19:00. Jeg har akuratt fjernet en spiral. Skal bruke kondom de neste 14 dagene. For og være sikker. Når er samleie trygt, etter jeg har startet med minipillen. Har hørt det er trygt etter 14 dager. Håper på og får svar :) Hilsen jente 20år

Besvart 13.12.2018 20:31
 

Svar
Hei!

Det går helt fint at du tar minipillen kl 19 om kvelden. Det er ikke nødvendig at den må taes om morgenen. Det viktisgste når det gjelder minipiller er at du tar den til  samme tidspunkt hver dag, da det er ganske lite slingrigsmonn. Jeg legger ved litt informasjon til deg om minipiller.

Minipille inneholder hormonet gestagen og den virker først og fremst ved at hormonet gjør at sædceller ikke klarer å komme inn i livmoren, og dermed ikke klarer å befrukte eggcellen.

Det finnes en type på markedet og denne heter Conludag. Minipiller skal tas til samme tidspunkt hver dag og uten pause. Mange forveksler minipiller med gestagen p-piller. De er veldig like, men minipiller har litt lavere sikkerhet og vil ikke hindre eggløsning slik gestagen p-pillen gjør. I tillegg må en være veldig nøye med å ta pillen til samme tid hver dag.

Minipiller gir ofte endret blødningsmønster. Noen mister blødningene helt, andre kan få uregelmessige blødninger.

Hvem kan bruke minipiller?   

De aller fleste friske kvinner kan bruke minipille. Siden pillen ikke inneholder hormonet østrogen, gir den ikke økt risiko for blodpropp og hjerte- og karsykdom.

Bivirkninger

De vanligste bivirkningene av minipiller er hodepine, ømme bryster, tørrhet i skjeden, humørsvingninger, depresjon, kviser, fet hud, fett hår og mindre sexlyst.

Bivirkningene er alltid verst i begynnelsen, og går som regel over i løpet av de 3 første månedene. Hvis plagene ikke går over kan du bytte til en annen prevensjon. Det er bare du som kan avgjøre om plagene er ille nok til å slutte eller bytte.

Endrede blødninger

Det er vanskelig å si hvordan blødningene vil bli med minipiller. Mange blir helt uten blødninger. Noen fortsetter å ha regelmessige blødninger, men oftest mye mindre enn ved en vanlig mens. Andre får uregelmessige blødninger som kommer og går.

Minipiller vil gi deg lik beskyttelse mot graviditet uansett hvordan blødningsmønsteret blir.

 Resept

Du må få en resept av lege, helsesøster eller jordmor for å starte med minipiller.

 Begynne på minipiller

Du kan starte med minipiller når som helst. Hvis du begynner med første pille innen femte dag i menstruasjonen, er du beskyttet mot graviditet fra første dag. Begynner du utenom dette, må du bruke kondom de 2 første dagene etter oppstart (på det første brettet).

Pillene skal tas til samme tid hver dag. Du skal ikke ha pause mellom brettene slik man har på andre typer p-piller.

Glemt minipille

Det er fort gjort å glemme piller. Derfor er det viktig å vite hva du skal gjøre for å unngå å bli gravid hvis dette skjer. Noen ganger anbefales det å bruke nødprevensjon, andre ganger ikke. Vi har laget en oversikt, men er du usikker på hva som gjelder for deg, så snakk med en lege, helsesøster eller jordmor. Du kan også chatte med oss.

Om du glemmer én pille, men husker den før det har gått 3 timer, er du fortsatt trygg. Dette betyr at hvis det går mindre enn 27 timer mellom to piller, er du likevel beskyttet mot graviditet.

Dette gjør du: Ta pillen du glemte med én gang og neste pille til vanlig tid, selv om det betyr to piller på samme dag. Du trenger ikke å ta nødprevensjon eller bruke kondom.

 

Om det går mer enn 27 timer mellom to piller er det stor sjanse for at du ikke lenger er beskyttet mot graviditet.

Dette gjør du: Ta den siste pillen du glemte så raskt som mulig og dagens pille til vanlig tidspunkt. Ta ikke mer enn 2 piller pr dag. Bruk kondom eller unngå samleie de neste 2 dagene. Hvis du har hatt samleie uten kondom de siste 5 dagene før du glemte pillen, anbefales det nødprevensjon så raskt som mulig i tillegg, og ta en graviditetstest etter 3 uker. 

Oppkast og diaré

Hvis du kaster opp innen to timer etter å ha tatt minipillen må du ta en ny pille med én gang. Hvis den nye pillen ikke tas mer enn tre timer senere enn ditt vanlige klokkeslett er du fortsatt beskyttet mot graviditet.

Hvis den nye pillen ble tatt mer enn tre timer senere enn ditt vanlige klokkeslett, eller du kaster opp på ny innen to timer er du ikke lenger beskyttet mot graviditet. Du må da i tillegg bruke kondom ved samleie de neste to dagene. Hvis du hadde samleie uten kondom de siste fem dagene før du kastet opp, anbefales nødprevensjon i tillegg. Fortsett med pillene til vanlig klokkeslett.

Hvis du kaster opp eller har vanndig diaré (løs mage er ikke diaré) i mer enn 24 timer må du også bruke kondom i tillegg de neste to dagene. Hvis du hadde samleie uten kondom de siste fem dagene før du fikk diaré, anbefales det nødprevensjon  i tillegg. Fortsett med pillene til vanlig tid.

 

Slutte med minipiller

Bruk av minipiller gir ikke nedsatt evne til å få barn, uansett hvor lenge du bruker dem. Du kan slutte på pillene når som helst, og du vil ikke lenger være beskyttet mot graviditet fra neste dag.

Håper dette er til nytte for deg.
Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon