Hopp til hovedinnholdet

Tyder mine blødninger på at jeg ikke tåler p-stav eller hormonspiral.

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går på cerazette, men har inntil nylig bare tatt desogestrel (synonympreparat). Jeg har flyttet, og ved det nye apoteket får jeg synonympreparatet Vinelle istedenfor. Jeg har da fått bivirkninger, bla langvarige blødninger, som jeg ikke har med Desogestrel. (Jeg har tatt pillene like regelmessig og har gått på disse over flere år) Er det slik at preparatene kan være litt forskjellige, og må jeg isåfall holde meg til en av dem? Betyr dette at det kan være jeg ikke tåler p-stav eller hormonspiral? Har hørt at Cerazette inneholder det samme virkestoffet, men jeg tåler jo ikke alltid det...

Besvart 07.01.2019 21:11
 

Svar
Hei jente 19 år.

Det er Desogesterl 75 microgram som er virkestoffet i både Cerazette, Desogesterl og Vinelle, derfor skal det ikke ha noe å si hvilke av disse du bruker.

Imidlertid er det en vanlig bivirkning ved bruk av Gestagen-piller og andre gestagenpreparater, at en kan få endret blødningsmønster og ureglmessige blødninger. Det er derfor ikke unormalt at du nå får en blødning, selv om du har brukt de i flere år uten noen blødninger. Slett ikke alle blir helt blødningsfrie ved bruk av gestagenpreparater.

Derfor betyr ikke dine blødninger at du ikke tåler pillene, men det er selvfølegelig plagsomt.  Og dette betyr ikke at du ikke tåler pillene dine. I mange tilfeller vil slike blødninger gå over etter en stund. Og skulle de ikke det, vil jeg anbefale deg å ta en prat med helsesykepleier eller lege på helsestasjon for ungdom.

P-stav inneholder Etonogestrel, som er et annet gestagen enn det som finnes i gestagen pillene, derfor kan en ikke forutse hvordan ditt bløningsmønster blir ved innsetting av p-stav. Før anbefalte en at en forsøkte gestagen piller før en satte inn p-stav, men dette har en gått bort fra. 

Hormonspiral inneholder Levonogesterl, som er enda et annet gestagen, derfor vil det samme gjelde for denne som p-staven, nemlig at det ikke er mulig å forutse hvordan ditt blødningsmønster blir.

Uansett er langtidsvirkende prevensjon å anbefale. De er meget sikre og brukervennlige. Snakk med helsesykepleier eller lege for mer informasjon og les artiklene jeg legger ved.

Jeg håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen Helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vanlige bivirkninger av p-piller og annen hormonell prevensjon

Trøtt jente i senga (colourbox.com)

Alle medikamenter som du tar har en virkning, men også potensielle bivirkninger. Så også de ulike hormonelle prevensjonsmetodene som finnes. Her finner du en oversikt over hvilke bivirkninger de ulike midlene KAN gi.

Les mer

Langtidsprevensjon, sikreste beskyttelse mot graviditet

Spiral (shutterstock.com)

P-stav, hormonspiral og kobberspiral gir best beskyttelse mot graviditet, siden de alltid er der og ikke er noe du kan glemme å bruke. Og de kan brukes av de aller fleste. Får du satt dem inn når du er mellom 16 og 22 år har du en gratis, eller svært billig, prevensjon i inntil 5 år.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon