Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor må ikke ha samleie uten kondom de siste 3 ukene før innsetting?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg tenkte og sette inn p-stav veldig snart; og har begynt og lese meg opp på det. Men det er ett spørsmål jeg ikke har fått helt svar på. Hvorfor må man helst ikke ha samleie uten kondom de siste 3 ukene før innsetning? Er det pågrunn av infeksjon eller risiko for kjønnssykdommer?

Besvart 11.02.2019 12:18
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no og så fint spørsmål du har. 

Grunnen til dette er at du kan ha blitt gravid 3-4 uker før innsettingen hvis du har ubeskyttet sex i denne perioden. Fra du da har ubeskyttet sex og fram til at en graviditetstest vil vise positiv tar det ca ca 3-4 uker. Derfor bør du ikke ha sex i denne tiden og iallefall ta en graviditetstest før du setter inn staven slik at du vet at du ikke er gravid. 

På ung.no får vi veldig mange spørsmål om akkurat dette. De har ubeskyttet sex noen uker eller dager før innsettingen, eller rett etter innsettingen uten beskyttelse. Da vil det igjen ta 3-4 uker før en test vil bli positiv og da tror mange at de har blitt gravid med staven. Det stemmer jo ikke fordi dette har nok skjedd før innsettingen eller uken etter innsettingen hvis ikke kondom brukes. 

Flott at du leser deg opp før du får satt inn staven, håper at du blir fornøyd. 

 

Vennlig hilsen 

Amathea- Gravid og usikker?

Noen å snakke med

i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Langtidsprevensjon, sikreste beskyttelse mot graviditet

Spiral (shutterstock.com)

P-stav, hormonspiral og kobberspiral gir best beskyttelse mot graviditet, siden de alltid er der og ikke er noe du kan glemme å bruke. Og de kan brukes av de aller fleste. Får du satt dem inn når du er mellom 16 og 22 år har du en gratis, eller svært billig, prevensjon i inntil 5 år.

Les mer

Graviditetstest

Graviditetstest (colourbox.com)

Er du skikkelig redd for å ha blitt gravid eller bare litt urolig fordi du syns brystene er litt ømme, eller for at mensen er litt sen?

Da kan du ta en graviditetstest. Den må tas riktig for at den skal være til å stole på.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon