Hopp til hovedinnholdet

Må jeg ta ut p-staven etter at den har sluttet å virke?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på om det faktisk er nødvendig å ta ut p-stav fra armen etter at den har sluttet å virke..? Kan jeg bare droppe den prosessen og fortsette med et annet prevensjonsmiddel, som for eksempel p-piller, eller vil dette klusse opp kroppen min? For tiden leser jeg bare nyhetsoppdateringer om hvor grusomt det var for jenter å fjerne den, ettersom legen ikke finner den i armen osv. Og jeg merker at jeg virkelig ikke ønsker å oppleve det. Jeg skal ta den ut om en måned, og jeg kan kjenne p-staven i armen. Hva gjør jeg?

Besvart 12.02.2019 10:27
 

Svar
Hei!

P-staven er et fremmedlegeme og skal i utgangspunktet taes ut når den har sluttet å gi deg sikker beskyttelse. Det er ikke farlig å la den stå lengre enn anbefalt, men da vil man ikke kunne stole på at den hindrer graviditet. Den vil fortsatt frigi litt hormoner, men ikke nok til å hindre graviditet.

Det går vanligvis helt fint å få tatt den ut. Dersom den er satt inn korrekt, er det helt uproblematisk å fjerne den. Ligger den for dypt inn, blir det vanskeligere å få den bort. Med litt bedøvelse i huden vil det ikke gjøre vondt å fjerne p-staven. Anbefaler at du snakker med lege/jordmor/helsesykepleier om dette som kan forberede deg på det å ta den ut i første omgang.

Siden du selv kjenner p-staven i armen ligger den nok helt korrekt og vil være lett å fjerne.

Når det er sagt er det sånn sett ikke farlig at den blir liggende. Mens om jeg sier så er den et fremmedlegeme som vi i utgangspunktet anbefaler deg å få fjernet.

Hilsen jordmor, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer

Langtidsprevensjon, sikreste beskyttelse mot graviditet

Spiral (shutterstock.com)

P-stav, hormonspiral og kobberspiral gir best beskyttelse mot graviditet, siden de alltid er der og ikke er noe du kan glemme å bruke. Og de kan brukes av de aller fleste. Får du satt dem inn når du er mellom 16 og 22 år har du en gratis, eller svært billig, prevensjon i inntil 5 år.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon


Quiz: Hva vet du om prevensjon og graviditet?

Er det aldersgrense på prevensjon?