Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bli gravid med p-stav?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg fikk p-stav for ca en uke siden. Jeg hadde ubeskyttet sex og er litt redd for graviditet. Da jeg fikk p-staven hadde jeg eggløsning. Så kan jeg være gravid? Jeg har ikke blødd noe etter at jeg fikk p-staven. Jeg har jo ikke blødd ut egget. Er skikkelig redd

Besvart 25.02.2019 12:32
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no.

Før du setter inn en p-stav er det svært viktig å utelukke at du er gravid.

Hvis du bruker hormonell prevensjon: Fortsett å bruke denne fram til p-staven er satt inn.

Hvis du ikke bruker hormonell prevensjon: Du skal ikke ha samleie uten kondom de siste tre uker før du får satt inn p-staven. Bruk av nødprevensjon (angrepille) regnes ikke som sikkert nok.

Dersom p-staven settes innen femte dag i menstruasjonen, er du sikker fra første dag. Begynner du utenom dette, må du bruke kondom de 7 første dagene.

Du skriver at du hadde eggløsning når du fikk satt inn p-staven. Det er veldig sjelden at kvinnen vet når man har eggløsning. Tenker derfor at du fikk satt inn staven utenom menstruasjonen siden du tror at du kunne ha eggløsning da. Som du ser ovenfor så er du ikke da sikker mot graviditet på grunn av at hormonene i staven har ikke fått begynt å virke. Du må ikke ta angrepille når du har stav.

Anbefaler deg å ta en graviditetstest 3-4 uker etter dette skjedde. Først da vil en graviditetstest vise riktig svar. Gratis tester får du hos Amathea, helsesykepleier på skolen eller helsestasjon for ungdom. 

Det er vanskelig å si hvordan blødningene vil bli med en p-stav. Noen blir helt uten blødninger. Noen fortsetter å ha regelmessige blødninger, men oftest mye mindre enn ved en vanlig mens. Noen får uregelmessige blødninger som kommer og går.

P-staven vil gi deg lik beskyttelse mot graviditet uansett hvordan blødningsmønsteret blir.

Mange som har uregelmessige blødninger i begynnelsen får mer regelmessige blødninger etter hvert. Vi anbefaler derfor å ha litt tålmodighet og se det an litt, dersom blødningene er veldig uforutsigbare.

Håper svaret var til hjelp for deg. 

 

Vennlig hilsen 

Amathea- Gravid og usikker?

Noen å snakke med

i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Graviditetstest

Graviditetstest (colourbox.com)

Er du skikkelig redd for å ha blitt gravid eller bare litt urolig fordi du syns brystene er litt ømme, eller for at mensen er litt sen?

Da kan du ta en graviditetstest. Den må tas riktig for at den skal være til å stole på.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon