Hopp til hovedinnholdet

Jeg glemte minipillen/p-pillen og har fått blødninger som varer lenge.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Har noen problemer med at minipillene/pillene jeg tar har gjort at jeg ikke lenger har mensen til faste tider, jeg tror vertfall dette er grunnen. Har glemt å ta p-pillen to ganger, den ene gangen fikk jeg mensen i 1uke dagen etter jeg glemte den, det varte i en uke, så fikk jeg min neste mensen til vanlig tid og vanlig varighet! Andre gangen hadde jeg hatt mensen i to uker i strekk (dette har aldri skjedd før, å jeg vet ikke hvorfor det skjedde) i den andre uka glemte jeg en ppille. Da fikk jeg mensen enda lenger, jeg hadde mensen i 3,5 uker i strekk. Nå har det gått 5dager etter at jeg mista mensen, men nå har jeg fått den igjen?! Nå er jeg på 2 pillen på nytt brett også. Men er det noe farlig med dette, noe jeg har gjort feil? Eller noe jeg burde gjøre? (Tar pillen til fast klokkeslett hver kveld... dersom jeg glemmer en pille, tar jeg den så fort som mulig etterpå, det gikk 23/24-timer hver gang..) tusentakk<333

Besvart 05.03.2019 13:52
 

Svar
Hei jente (14)

Jeg skjønner at det er veldig ubehagelig og slitsom for deg å ha blødninger som varer så lenge. Du skriver ikke hvilken p-pille/minipille du bruker, så jeg litt om begge deler. Først svarer jeg på hva som er vanlig med minipiller, deretter om p-piller og til slutt om blødningene kan være en annen årsak enn hormonell prevensjon.

MINIPILLE
Når det gjelder minipiller, som conludag, er det svært viktig at pillen tas til samme tid hver dag. Hvis det er et avvik på +/- 3t (enten 3t for tidlig eller 3t for sent) kan man oppleve uregelmessige blødninger.

Hvis det er denne minipillen du bruker og dette som har skjedd for deg, er det dessverre en kjent bivirkning å ha blødninger. Da kan du vurdere å bytte til en annen type prevensjonsmiddel ved å ta kontakt med helsesykepleier eller lege.

Hvis minipillen tas 3 timer for sent (det går mer enn 27t mellom to piller) er man ikke lenger beskyttet mot graviditet og må bruke kondom i 2 dager (eller ikke ha sex).

P-PILLE
Hvis du bruker vanlige p-piller (Loette, migrogynon, oralcon o.l), kan det gå lenger tid mellom to piller uten at du får en blødning, nemlig 48 t. Det er mange som opplever mellomblødninger, spesielt de første 3 månedene etter oppstart av p-piller, og dette regnes som normalt. For de fleste bedrer dette seg etter 3 mnd. Har du gått på p-piller lenger enn dette, tenker jeg at du bør ta kontakt med helsesykepleier eller lege på helsestasjon for ungdom/hos fastlegen din.

ANNEN ÅRSAK
Det kan derimot være andre årsaker til blødningene, som klamydia. Hvis du har hatt ubeskyttet sex, er det viktig å teste deg for en kjønnssykdom. Det gjør du på helsestasjon for ungdom der du bor.

Jeg håper at dette er svar på det du lurer på. Hvis ikke, send oss spørsmålet på nytt og ta med hvilken minipille/p-pille du bruker og hvor lenge du har brukt den.

Jeg ønsker deg lykke til og håper det bedrer seg.

Hilsen Helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vanlige bivirkninger av p-piller og annen hormonell prevensjon

Trøtt jente i senga (colourbox.com)

Alle medikamenter som du tar har en virkning, men også potensielle bivirkninger. Så også de ulike hormonelle prevensjonsmetodene som finnes. Her finner du en oversikt over hvilke bivirkninger de ulike midlene KAN gi.

Les mer

P-piller, p-ring og p-plaster - og fare for blodpropp

Vond arm

Kombinasjonspreparater (p-piller, p-ring og p-plaster) er trygge og sikre prevensjonsmetoder, men har også noen bivirkninger. Blodpropp er en sjelden, men alvorlig bivirkning.

Les mer

Glemt p-pille eller annen hormonell prevensjon

p-piller (colourbox.com)

Hva gjør du hvis du har glemt å ta p-pillen til rett tid eller har kasta opp? Eller hva om du glemte å sette inn ny p-ring når du skulle. Kanskje har p-plasteret falt av uten at du merket det. Her kan du lese hva du må gjære.

Les mer

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer

Langtidsprevensjon, sikreste beskyttelse mot graviditet

Spiral (shutterstock.com)

P-stav, hormonspiral og kobberspiral gir best beskyttelse mot graviditet, siden de alltid er der og ikke er noe du kan glemme å bruke. Og de kan brukes av de aller fleste. Får du satt dem inn når du er mellom 16 og 22 år har du en gratis, eller svært billig, prevensjon i inntil 5 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om P-piller
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om p-piller