Hopp til hovedinnholdet

Jeg har blitt anbefalt kobberspiral, men har fra før sterke mensensmerter.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 20 år som satt inn pstav i desember 2016. I januar, i år, endte jeg opp med å ta den ut tidlig siden jeg merket at jeg ble mer og mer nedstemt, etterhvert påvirket det store deler av livet mitt. Jeg og de nærmeste rundt meg har merket at humøret ble bedre etter den ble fjernet, og jeg begynner så vidt å føle meg som normalt igjen. Da jeg snakket med legen om dette sa han at det neste beste alternativet vil være kobberspiral ettersom det ikke inneholder hormoner som kan påvirke følelsene mine. Jeg har derfor lest litt om kobberspiraler og ser at disse vanligvis ikke blir anbefalt for folk med sterke smerter under mensen. Da har oppstår et nytt problem. Jeg har vanligvis utrolig vondt de første to dagene av mensen - til det punktet at jeg har begynt å kaste opp. Jeg lurer derfor på om dere har noen tips? Er det noen andre prevensjonsmidler som passer for meg? Burde jeg gi spiralen en sjangs? Jeg er ellers frisk og rask. Takk for hjelp!

Besvart 16.03.2019 11:37
 

Svar
Hei

Noen får bivirkninger som nedstemthet av enkelte prevensjonsmidler. Det er individuelt og ulikt fra person til person hvilken type prevensjon som gir nedstemthet, så selvom du følte deg nedstemt med p-stav bør ikke det være tilfelle ved andre hormonelle prevensjosnmidler.

En av ulempene ved kobberspiral er som du har funnet ut at det kan gi økt blødning og smerter. Av den grunn vil du nok med stor sannsynlighet oppleve økt smerter ved mensen, og du må selv avgjøre om det er noe du vil gi en sjanse. Du kan lese mer om de ulike prevensjonsmidlene i artikkelen vedlagt, men jeg kan nevne hormonspiral for deg. Det er en annen variant av hormonet gestagen i hormonspiral enn i p-stav slik at du ikke nødvendigvis vil bli nedstemt igjen.

Hormonspiral gir ofte endring i blødningsmønsteret. Noen mister mensen, mens andre får mer uregelmessige blødninger. Atter andre får den regelmessig. Les mer om hormonspiral på Sex og samfunn sin side.

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Menstruasjonssmerter

Jente holder seg for magen (colourbox.com)

Smertefull menstruasjon er ganske vanlig i tiden etter puberteten. Noen kjenner kun svake smerter i mage eller rygg rett før- eller samtidig med at mensen starter, mens andre er helt satt ut av sterke smerter, kvalme, oppblåsthet og slitenhet i flere dager.

Les mer

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer

Prevensjonsmetoder - en oversikt

Par i senga (colourbox.com)

Det finnes flere ulike prevensjonsmetoder og det kan være vanskelig å velge blant dem. I denne oversikten finner du informasjon de aktuelle metodene som finnes i dag.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon