Hopp til hovedinnholdet

Er det noen sammenheng mellom hvor mye en blør med p-stav og hormonspiral?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg har hatt p-stav 1 år og 3 måneder og har blødd veldig mye. Prøvde p-piller i tillegg i 3 måneder uten resultat. Jeg vet at jeg kan prøve hormonspiral, men det er jo ingen garanti for at det vil gi et annet resultat. I tillegg synes jeg det er kjipt å måtte «begynne på nytt» igjen, da bivirkningene og blødninger som oftest er verst de første 3-6 månedene. Det er lenge å vente for å finne ut om det er et bedre alternativ. Jeg vet også at jeg kan bruke p-piller daglig hvis jeg tar ut p-staven. Jeg er en strukturert jente og er rimelig sikker på at jeg vil huske å ta dem, men samtidig vet jeg at jeg kommer til å bli ganske stresset av det. Jeg elsker p-staven fordi det ikke er noe jeg kan gjøre feil med den, jeg slipper å bekymre meg. Er det noen sammenheng mellom hvor mye en blør med p-stav og med hormonspiral som man kan vite på forhånd? Har dere noen tips til hva dere tenker kan være lurt for meg å gjøre? Og om jeg teoretisk sett hadde prøvd en ny p-stav, hadde det samme skjedd da?

Besvart 26.04.2019 22:49
 

Svar
Hei Jente 16 år!

Jenter reagerer litt ulikt på ulike typer prevensjonsmidler. Det som fungerer godt for en jente, trenger ikke å være så bra for en annen. P-stav og hormonspiral er begge gestagen preparater, de inneholder ikke østrogen som i vanlige p-piller. Men de inneholder ulike typer gestagen og en p-spiral kan ha bedre effekt mot blødningene siden den virker lokalt i livmoren. 

Siden du har blødd så lenge med p-stav, råder jeg deg til å ta kontakt med fastlegen din. Det finnes mindre p-spiraler som passer for jenter som ikke har født barn, da er du også godt beskyttet, og slipper å tenke på å huske pillen hver dag. 

Vennlig hilsen jordmor ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon