Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om p-piller

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på hva du gjør om mensen ikke varer i sju dager, altså hele den pillefri uken? La oss si jeg bare har mensen i fire dager - skal jeg da fortsette i tre dager til med pillefri uke før jeg begynner på nytt brett, eller skal jeg begynne på nytt brett med engang mensen er ferdig? Jeg lurer også på om hvis mensen igjen da slutter tidligere enn så lenge den pillefri uken varer - er jeg fremdeles trygg da? Altså hvis mensen varer i tre, fire eller fem dager og jeg fortsetter den pillefri uken til sju dager er gått, er jeg fremdeles sikker mot graviditet de siste dagene i pillefri uke selv om jeg ikke har mensen? Må bare få sagt det at jeg hørte av noen venninner at hvis du ikke har mensen hele den pillefri uken, så kan du ikke ha ubeskyttet sex før du begynner på pillene igjen. Og noen ganger måtte du visstnok vente i en uke igjen før du kan ha ubeskyttet sex. Så hjelp? Mvh

Besvart 13.05.2019 22:20
 

Svar
Hei jente 15 år!

Når man starter med p-piller, er det vanlig at mensen blir kortere og mindre enn tidligere. Selv om mensen stopper etter 3 - 4 dager kan du fortsette med pillefri uke i 7 dager og så begynne på nytt brett på fast dag. Så lenge pausen ikke blir mer enn 7 dager er du fortsatt trygg.

Du kan få litt uregelmessige blødninger nå i starten etter du har startet med p-piller. Det er helt normalt og har ingen betydning for sikkerheten. Det pleier å gå over når kroppen har vent seg til hormonene fra piller, etter tre til seks måneder. 

Det vennene dine sier stemmer ikke. Når du bruker p-piller, tar de hver dag i tre uker til omtrent samme tid er du også beskyttet hele pillefri uke og når du starter på nytt brett. Det er ikke vanlig å blø hele uken.

Hvis du glemmer piller slik at det går mer enn 36 timer mellom to piller, kan sikkerheten bli redusert. Da må du vente eller bruke kondom i tillegg, i en uke før du kan ha ubeskyttet sex igjen.

Hovedregelen er med andre ord at du tar piller i tre uker og en ukes pause. Det har ingen betydning hvor lenge du har blødning. Ønsker du å skifte dag du starter med nytt brett kan du gjerne korte ned på pillefri uke - det betyr ikke noe for sikkerheten. Ønsker du å hoppe over mensen, starter du på nytt brett med en gang og du er fortsatt godt beskyttet. 

Håper dette var forståelig. 

Vennlig hilsen jordmor ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer

Vanlige bivirkninger av p-piller og annen hormonell prevensjon

Trøtt jente i senga (colourbox.com)

Alle medikamenter som du tar har en virkning, men også potensielle bivirkninger. Så også de ulike hormonelle prevensjonsmetodene som finnes. Her finner du en oversikt over hvilke bivirkninger de ulike midlene KAN gi.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon