Hopp til hovedinnholdet

Jeg skulle ta ut p-stav, men de fant den ikke - er det farlig?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, eg har en p-stav som har gått ut, altså eg har hatt den i 3år. Men når eg sku ta den ut så fant de den ikke finner den fremdeles ikke. Så eg lurer på er det farlig å ha den for lenge inni? Kan eg bli gravid selv om den er der? Går den ut på selve datoen eller funker den etter 3år? (Eg har fått henvisning til rønken eller MR, men har ikke fått dato ennå)

Besvart 14.05.2019 22:30
 

Svar
Hei jente 20 år!

P-staven vil gradvis miste effekten etter 3 år. Når dosen hormon den slipper ut blir lavere, kan du plutselig få tilbake eggløsning og bli dermed gravid. Det er ikke farlig å ha den lengre enn tre år, men den bør jo fjernes etterhvert. Jeg vil tro du snart får dato for rtg eller MR. 

Hvis du ikke ønsker å bli gravid bør du bruke annen prevensjon. Selv om staven antagelig har noe effekt en stund framover, vil du som sagt ikke ha sikker beskyttelse lengre. 

Vennlig hilsen jordmor ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Langtidsprevensjon, sikreste beskyttelse mot graviditet

Spiral (shutterstock.com)

P-stav, hormonspiral og kobberspiral gir best beskyttelse mot graviditet, siden de alltid er der og ikke er noe du kan glemme å bruke. Og de kan brukes av de aller fleste. Får du satt dem inn når du er mellom 16 og 22 år har du en gratis, eller svært billig, prevensjon i inntil 5 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon