Hopp til hovedinnholdet

Mensen har vært veldig uregelmessig. Kan slike forstyrrelser komme og gå?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Har to spørsmål. Jeg har hatt p-stav i 2 år nå. Mensen min har vært veldig uregelmessig. Kunne ha 5 dager med og 10 dager uten. Og så 3 dager med og 2 dager uten, osv! Men nå, først 2 år etterpå har jeg nå gått rundt med småblødninger som er brune. Hatt det i 12 dager nå! Kan slike forstyrrelser komme å gå? Jeg har tenkt på å fjerne den, men går på noen medisiner som gjør det vanskelig å finne prevensjon til meg. Og hvis man har hatt sex for 10 år siden, og tok HPV vaksinen for 2 år siden, kan det forhindre at man får livmorhalskreft selv etter man eventuelt er blitt smittet med hov /)?

Besvart 01.09.2019 15:30
 

Svar
Hei jente 20 år. 

Blødnings-forstyrrelsene kan være uregelmessige når en går på p-stav. 

Sex og samfunn skriver: 

"Det er vanskelig å si hvordan blødningene vil bli med en p-stav. Noen blir helt uten blødninger. Noen fortsetter å ha regelmessige blødninger, men oftest mye mindre enn ved en vanlig mens. Noen får uregelmessige blødninger som kommer og går.

P-staven vil gi deg lik beskyttelse mot graviditet uansett hvordan blødningsmønsteret blir.

Mange som har uregelmessige blødninger i begynnelsen får mer regelmessige blødninger etter hvert. Vi anbefaler derfor å ha litt tålmodighet og se det an litt, dersom blødningene er veldig uforutsigbare.

For noen kvinner kan det å ta p-piller i tillegg til p-staven i en periode gjøre at blødningene blir mer regelmessig eller helt borte.

En sjelden gang kan småblødninger skyldes en sykdom. Hvis du har hatt samleie uten kondom med ny partner er det viktig at du sjekker deg for seksuelt overførbare infeksjoner, som klamydia."

Hvis du har hatt ubeskyttet seksualitet med noen som du ikke vet smittestatus på, bør du altså sjekke deg for kjønnssykdommer. Noen av de kan gi lettblødende slimhinner. 

Kan det være at du vil ha bedre blødningskontroll med hormonspiral? De inneholder det samme hormonet som er i p-staven. Dette kan du snakke med legen om.  

Så bra at du har tatt HPV vaksinen! Da har du gjort det du kan for å beskytte deg mot livmorhalskreft. 

Folkehelseinstituttet skriver;

" ... HPV-vaksinen beskytter ikke mot alle kreftfremkallende HPV-typer, og vaksinasjon hjelper ikke mot en HPV-infeksjon som kvinnen eventuelt allerede har ved tidspunkt for vaksinasjon." (Dette er litt omskrevet for å få fram meningen. Hele teksten finner du under denne overskriften; "Kan man la være å følge Livmorhalsprogrammet hvis man har tatt HPV-vaksine?")

Som du forstår er det slik at hvis en er smittet med HPV virus før man tok vaksinen, hjelper ikke vaksinen mot akkurat dette viruset. Det finnes veldig mange HPV virus. Vaksinen er ingen behandling, kun forebyggende. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over kjønnssykdommer

Kjønnssykdommer

Her er en oversikt over seksuelt overførbare infeksjoner (kjønnssykdommer) – hvordan de smitter, hvordan du kan beskytte deg, symptomer, behandling og konsekvenser.

Les mer

HPV virus

Vaksine i armen (icolourbox.com)

HPV-virus smitter ved sex. Du kan få vaksine og beskytte deg mot de HPV-virusene som kan føre til kreftutvikling. Gutter og jenter får vaksine i 7. klasse. Er du eldre, kan du få vaksine hos fastlege eller på helsestasjon for ungdom.

Les mer

Langtidsprevensjon, sikreste beskyttelse mot graviditet

Spiral (shutterstock.com)

P-stav, hormonspiral og kobberspiral gir best beskyttelse mot graviditet, siden de alltid er der og ikke er noe du kan glemme å bruke. Og de kan brukes av de aller fleste. Får du satt dem inn når du er mellom 16 og 22 år har du en gratis, eller svært billig, prevensjon i inntil 5 år.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon