Hopp til hovedinnholdet

Jeg har p-stav, og nå er mensen forsinket! Er jeg gravid?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg satte inn p-stav i midten av mai, bare noen uker etter det fikk jeg mensen og det varte hele juli måned, men det var ikke voldsomme blødninger så det gikk fint. Jeg skulle så få mensen igjen, men den har enda ikke kommet og det er ca 2 uker siden jeg skulle få den. Jeg hadde uregelmessig mens før jeg tok den og vet p staven kan ha noe med at den er uregelmessig nå også, men jeg lurer veldig på om jeg burde få sjekka meg for om jeg er gravid eller ikke selvom p staven skal være 99% sikker, jeg har fast kjæreste og han har kommet inni meg et par ganger så er veldig usikker på hva jeg burde gjøre. Takk for svar

Besvart 02.09.2019 11:49
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

 

Du kan slappe helt av. Du er helt sikkert ikke gravid. De som blir gravide med p-stav, er det gjerne før staven blir satt inn uten at de vet det. Det er derfor det er viktig å ta en graviditetstest når man setter inn staven.

Det er vanskelig å forutsi om du vil få blødninger eller ikke, etter at du har startet med p-stav. De første 3 mnd. er det vanlig med uregelmessige blødninger, men mange har ingen blødninger.

Senere vil noen ha blødninger som minner om mensen. Andre kan få uregelmessige blødninger som kan komme ofte eller sjelden, men blødningsmengden er stort sett mindre enn ved vanlig mens. Det er også vanlig at en blir helt uten blødninger, og noen kan gå flere år uten blødninger.

P-stav beskytter like godt mot graviditet uansett om du får blødninger eller ikke. Det er heller ikke farlig for kroppen om du ikke har blødninger eller hvis du har uregelmessige blødninger.

Som du forstår, er det altså helt normalt at du nå ikke har fått mensen, og det betyr ikke at du er gravid :-)

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer

Vanlige bivirkninger av p-piller og annen hormonell prevensjon

Trøtt jente i senga (colourbox.com)

Alle medikamenter som du tar har en virkning, men også potensielle bivirkninger. Så også de ulike hormonelle prevensjonsmetodene som finnes. Her finner du en oversikt over hvilke bivirkninger de ulike midlene KAN gi.

Les mer

Langtidsprevensjon, sikreste beskyttelse mot graviditet

Spiral (shutterstock.com)

P-stav, hormonspiral og kobberspiral gir best beskyttelse mot graviditet, siden de alltid er der og ikke er noe du kan glemme å bruke. Og de kan brukes av de aller fleste. Får du satt dem inn når du er mellom 16 og 22 år har du en gratis, eller svært billig, prevensjon i inntil 5 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon