Hopp til hovedinnholdet

Jeg bruker p-piller og har hatt blødning i 3 uker, hva skal jeg gjøre?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har gått på p-piller i 4 måneder uten å ta sukkerpiller, altså bare de med virkning. For 3 uker siden begynte jeg p blø nedentil, så jeg valgte å ta en pause for pillene i 4 dager før jeg begynte på de igjen, som tidligere har vært den normale perioden min. Jeg har nå hatt mensen i 3 uker i strekk, den siste uken har jeg blødd minimalt og det har vært lysebrunt. Hver gang jeg får en orgasme kommer det alltid litt blod ut nå, helt rødt blod, ca en halv ts. Jeg aner ikke hva jeg skal gjøre og jeg er redd. Jeg har aldri glemt en pille før og tar den også samme klokkeslett hver dag. Det begynner å bli veldig skremmende

Besvart 02.09.2019 10:20
 

Svar
Hei jente 16 år.

Jeg forstår at du er redd om du tenker at den langvarige blødningen er tegn på at noe er galt, men det trenger det slett ikke å være. Det er nemlig ikke unormalt at en kan få blødningsforstyrrelser når en bruker hormonell prevensjon. 

Mitt råd til deg er at når du har tatt minst 21 av de aktive pillene dine, tar en ny pause på 4-7 dager for å blø ut slimhinnen som har bygget seg opp. Deretter begynner du på en ny periode med aktive piller. Da er det en mulighet for at blødningen slutter.

Ellers er det viktig å tenke på at en klamydiainfeksjon kan også gi småblødninger, så om du har byttet partner eller kan ha vært utsatt for smitte, vil jeg anbefale deg å ta en test. 

Jeg anbefaler deg også å ta kontakt med helsesykepleier på skolen, eller på helsestasjon for ungdom. Her kan du få god informasjon om pillene din og eventuelt få tatt en klamydiatest.

Jeg håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 

 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer

Du kan utsette "mensen" med hormonell prevensjon

Truser på ei snor (colourbox.com)

Noen ganger passer det ikke å få en blødning. Eller kanskje du bare ikke ønsker å ha blødning så ofte. Her finner du oppskrift på hvordan du kan utsette og få færre blødninger med hormonell prevensjon.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Vanlige bivirkninger av p-piller og annen hormonell prevensjon

Trøtt jente i senga (colourbox.com)

Alle medikamenter som du tar har en virkning, men også potensielle bivirkninger. Så også de ulike hormonelle prevensjonsmetodene som finnes. Her finner du en oversikt over hvilke bivirkninger de ulike midlene KAN gi.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon