Hopp til hovedinnholdet

Kommer legen til å si til mamma at jeg bruker p-piller?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg skal til fastlegen med mamma snart, og jeg har nettopp tatt ut en resept på p piller. Mamma vet ikke dette, og jeg ønsker ikke at hun skal vite det enda. Siden jeg er under 16, var det en lege på helsestasjonen som skrev ut resepten. Vil da fastlegen min se dette? Kommer han til å spørre om jeg går på p piller? Skal dit angående sår hals. Mvh, en litt nervøs jente..

Besvart 06.09.2019 12:05
 

Svar
Hei!

Mest sannsynlig vil ikke legen nevne dette fordi du var hos en annen lege og fikk dette. 

Helsepersonell har også taushetsplikt og det betyr at det du får hjelp til ikke skal være noe andre vet. Når du blir 16 år er du "myndig" innenfor helse, men siden du nå er 15 kan foreldrene dine få informasjon, men oftest vil legen velge å ikke si noe videre fordi du er såpass stor og nærme 16 år. 

Ofte kan det være lurt å si i fra til legen at du ønsker at dette ikke skal informeres om til foreldrene dine siden du er under 15 år. 

Du kan også be mamma vente ute på venterommet når du skal inn til legen for å undersøke halsen. Da kan du si at du ikke ønsker at mamma skal få informasjon om at du bruker p-piller. 

Du kan også ringe til legekontoret og gi beskjed om dette før dere har time. 

Lykke til! 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesykepleier og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon