Hopp til hovedinnholdet

Fikk mensen 3 dager før tiden, er det normalt?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg går på p-piller og hadde i går 3 piller igjen av brettet. Etter det brette er tomt har jeg gått på disse p-piller i 3 måneder. Men i går fikk jeg mensen, altså 3 dager for tidlig. Jeg lurer på om dette er normalt. Jeg hadde mellomblødninger det første berettet, men etter dette har det gått fint, helt til nå. Sliter også med en del utflod. Hvis det har noe å si er jeg seksuell aktiv med en fast partner. Og pillene jeg går på heter almina 28.

Besvart 09.09.2019 13:32
 

Svar
Hei jente 18 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
Det ender at blødningen du skal ha i uken med placebo piller, kan komme et par dager før siste aktive pille på brettet. Selv om blødningen starter før du er ferdig med de aktive pillene, så skal du ta de pillene som er igjen før placebo  pillene. 
Du starter deretter som normalt på nyttbrett når du er ferdig med det gamle.

De første månedene du bruker p-piller er det ikke uvanlig at det kan oppstå mellomblødninger eller forstyrrelser i blødningene. 

Mer plager med utflod kan oppstå ved bruk av p-piller. Dersom dette er noe du har slitt med en tid, og ikke tidligere har vært plaget, kan det være lurt å gå det sjekket hos lege på Helsestasjon for ungdom.

Har man endringer i utflod kan det være tegn på at noe er i ubalanse. Noen slike ubalanser kan komme selv om man ikke har hatt sex. Da kan du forsøke med melkesyretabletter som du kjøper på apoteket om du ikke har andre symptomer, slik som ved soppinfeksjoner og bakteriell vaginose (skjedekatarr). Soppinfeksjon gir ofte kløe og svie samt utflod som er hvit og tykk. Bakteriell vaginose gjør at utfloden lukter stramt (litt som fisk) og kan øke i mengde. Dette er ikke farlig men kan være ubehagelig, så det er lurt å oppsøke hjelp hvis det ikke går over. Har man soppinfeksjon kan man kjøpe reseptfrie midler på apoteket. Du kan snakke med de som jobber der. Bakteriell vaginose trenger man ofte hjelp til å behandle fra lege eller helsestasjonen for ungdom.

Seksuelt overførbare infeksjoner, som klamydia, kan gi endringer i lukt, farge og mengde utflod og man kan få mellomblødninger. Har man hatt ubeskyttet sex med ny partner er det viktig å ta kontakt med lege eller helsestasjonen for ungdom for å sjekke seg.

De fleste som får klamydia merker ingenting. Derfor anbefaler man alltid å sjekket seg etter at man har hatt ubeskyttet sex med ny partner.

Dersom du er usikker på bruken av pillene dine, eller har noe du lurer på, kan du gjerne ta en prat med helsesykepleier på skolen eller på Helsestasjon for ungdom. 

Håper dette kan hjelpe deg.
Ønsker deg lykke til!

Vennlig hilsen helsesykepleier.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer

Vanlige bivirkninger av p-piller og annen hormonell prevensjon

Trøtt jente i senga (colourbox.com)

Alle medikamenter som du tar har en virkning, men også potensielle bivirkninger. Så også de ulike hormonelle prevensjonsmetodene som finnes. Her finner du en oversikt over hvilke bivirkninger de ulike midlene KAN gi.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon