Hopp til hovedinnholdet

Jente 18 år! Jeg tok inn p-staven i mai og har blødd hver dag siden da.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg tok inn pstaven i mai og har blødd hver dag siden da. Gikk på p piller før det og de funka ganske greit helt til keh glemte å ta de noen ganger og da begynte jeg å blø hele tiden så jeg bytta. Har slitt md uregelmessige blødninger, men har aldri blødd så mye eller ofte som nå! Hva skal jeg gjøre?

Besvart 15.09.2019 12:26
 

Svar
Hei!

Ureglemessige blødninger de første 3-4 månedene etter innsetting av p-staven regnes som normalt. En del jenter/ kvinner opplever også etter den tid å ha mellomblødninger

Om du fortsetter å ha mellomblødninger etter 4 måneder, er det lite sannsynlig at plagene vil gå over ved fortsatt bruk av p-stav. 

Det er viktig å vite at uregelmessig blødninger også kan skyldes seksuelt overførbar sykdom (soi), som klamydia. Om du har hatt ubeskyttet sex med noen som du ikke vet om er smittet, bør du også sjekke dette.

Dersom soi er utelukket, kan du oppsøke Helsestasjon for ungdom eller fastlege å be om å få prøve Microgynon eller Oralcon p-piller i tillegg til p-staven i 3 måneder. Da vil du ikke få mensen i disse 3 månedene, mens livmorslimhinnen bygger seg opp. Etter at du slutter med pillene, vil du få en bortfallsblødning, hvor livmora kvitter seg med livmorslimhinna. 

Dersom de uregemessig blødningene fortsetter etter denne kombinasjons-"behandlingen", bør du vurdere å fjerne p-staven og heller prøve et annet langtidsvirkende prevensjonsmiddel ,som for eksempel P- spiral (Mirena).

P-spiral er et trygt og godt prevensjonsmiddel som du kan ha inne i 5 år og den gir lite eller ingen blødning hos de fleste.

Jeg legger ved noen artikler som jeg også anbefaler deg å lese.

Lykke til!

 

 


 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon