Hopp til hovedinnholdet

Hvordan bruke nødprevensjon?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, snart skal jeg møte kjæresten min og vi får ikke sett hverandre ofte. I følge appen min har jeg eggløsning den uka han er her. Vi kommer sikkert til å ha samleie, jeg har tenkt til å bruke kondom, men i tilfelle den sprekker vil jeg bruke angrepille (ellaOne/NorLevo). Men greia er at jeg leste at ellaOne virker ved å forsinke eggløsningen og NorLevo virker ved å hindre eggløsning. Dette gjorde meg litt usikker på hvilken jeg kan ta, eller om jeg i det hele tatt kan ta dem siden jeg har eggløsning da..?

Besvart 13.09.2019 11:43
 

Svar
Hei

Så hyggelig det blir å møte kjæresten din igjen, håper at dere får fine dager sammen. Dersom du trenger å bruke nødprevensjon, kan du selv velge hvilke du vil bruke. Det viktigste er at du pillen så raskt som mulig. Ta en titt på følgende informasjon; 

Hvis kondomet sprekker eller glir av, kan nødprevensjon (også kalt angrepille) hindre graviditet. Det kan også være nødvendig med nødprevensjon hvis man har glemt å ta p-piller, på annen måte brukt prevensjon feil, eller ikke har brukt prevensjon.

Nødprevensjon gir mindre sjanse for graviditet. Pillen må tas så tidlig som mulig, helst med én gang etter samleiet.

Norlevo fås kjøpt uten resept på apotek og må tas innen 72 timer (3 døgn). Det er ingen aldersgrense på apoteket. Noen butikker og bensinstasjoner selger også nødprevensjon, og utenom apotek er det satt en 18-årsgrense på kjøp. Følg bruksanvisningen som følger med i esken.

Det finnes også en nødprevensjon som kan virke innen 120 timer (eller 5 døgn). Denne heter Ellaone og selges på apotek. 

Den vanligste bivirkningen er kvalme. Ved å ta pillen sammen med mat kan du unngå kvalme. Hvis du kaster opp innen 2 timer etter at pillen er tatt, må du ta ny pille.

Andre bivirkninger av tablettene kan være hodepine, svimmelhet og ømme bryster. Neste menstruasjon kan komme litt tidligere eller litt senere enn forventet. Det er også vanlig å få blødningsforstyrrelser etter bruk av nødprevensjon.

Nødprevensjon forhindrer ikke alltid svangerskap, så du må derfor ta derfor en graviditetstest hvis det går mer enn 2 uker over dato for forventet mens.

Hvis det er svært viktig å ikke bli gravid er det også mulig å sette inn en kobberspiral i livmoren som nødprevensjon. Kobberspiral kan settes inn innen 120 timer (eller 5 døgn) etter samleiet og har tilnærmet 100 % effekt mot graviditet. Om du ønsker å beholde spiralen har du dessuten prevensjon som varer i 5 år. Lege eller jordmor kan sette inn kobberspiral.
Vennlig hilsen jordmor, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Nødprevensjon - "angrepille"

Bekymret jente (colourbox.com)

Det kan være godt å ha en reserveløsning hvis du av en eller annen grunn har hatt ubeskyttet samleie eller hatt uhell med den prevensjonsmetoden du bruker. Her kan du lese mer om nødprevensjon.

Les mer

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon