Hopp til hovedinnholdet

Jeg er stresset for å bli gravid med hormonspiral og stoler ikke på den.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har hatt hormonspiral i 7 måneder nå og sliter med å stole på at den virker. Føler jeg konstant er stresset for at jeg har blitt gravid. Jeg har ikke hatt normal mens siden før jeg satt den inn, bare spotting i en måned før mensen ga seg helt. På kontrollen så alt fint ut, men er redd for at den ikke skal sitte ordentlig, gå gjennom livmoren (?), falle ut eller rett og slett ikke virke. Sjekker trådene, men det føles ikke sikkert nok. Har dere noen tips til hvordan jeg kan senke skuldrene og lære meg å stole på spiralen? Veldig deilig å slippe mensen, men tror det er at jeg ikke får en bekreftelse på at jeg ikke er gravid hver måned som stresser meg. Synes også det er skummelt og dyrt å ta tester. Ellers er jeg veldig fornøyd med spiralen og ønsker ikke å bytte prevensjonsmiddel :) Trenger bare å få bekreftelse på at den faktisk fungerer! Hilsen en litt overbekymret student

Besvart 15.09.2019 22:15
 

Svar
Hei

Det er fint at du deler dine tanker rundt dette når det stresser deg sånn. Det er et veldig sikkert prevensjonsmiddel du har valgt, og det å bli gravid med hormonspiral er svært svært lite sannsynlig. Det er helt normalt at mensen har gitt seg. At du nå har fått sjekket at den sitter der den skal er også flott. Den går ikke gjennom livmoren når den først har satt seg. Den faller heller ikke ut av seg selv. Faktisk så er spiral prevensjonsmiddelet som Helsedirektoratet anbefaler at unge jenter bruker for å være best beskyttet mot uønsket graviditet. 

Hvordan du skal kunne endre tankemønsteret ditt rundt dette er litt mer komplisert. Det kan hende du har en del slike tanker om at "det verste kan skje" i andre sammenhenger også. Det er ikke så lett å snu.

Hvis du setter opp en liten liste med fire punkter kan du skrive ned:

1. Hvor sannsynlig er det å bli gravid? ( svært liten)

2. Hva skjer hvis jeg blir gravid?

3. Hvem kan hjelpe meg hvis jeg kommer i en vanskelig situasjon?

4. Hva er det verste som kan skje ?

Prøv  å tenk godt igjennom disse, og les det når du har behov. Hvis du etter hvert kan diskutere tankene dine med en voksen, evt helsesykepleier kan du komme litt videre med å snu tankemønsteret ditt.

 

 

 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Slitsomme tanker, grubling og tankekjør.

Bekymret gurr (colourbox.com)

Grubling er når vi tenker på det samme igjen og igjen og ikke finner en løsning. Tankekjør er når det kommer mye tanker på en gang som gjør deg urolig eller sliten i hodet. Heldigvis finnes det råd.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon