Hopp til hovedinnholdet

Må foreldrene informeres om man vil ha p-piller når en er under 16 år?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på om foreldrene er nødt til å informeres om man vil ha p-piller og er under 16 år.. Og hvordan før du tak i det da? Hilsen jente 15år

Besvart 19.09.2019 12:22
 

Svar
Hei jente 15 år. 

Det er så bra at du vil ha sikker prevensjon! Det er ingen aldersgrense for å få prevensjon. De som trenger det skal få det.

Du kan snakke med helsesykepleier på skolen og få informasjon om de forskjellige prevensjonsmetodene.  

Deretter kan du dra til helsestasjon for ungdom og snakke med lege der. Du kan også snakke med fastlegen din. Legen vil blant annet spørre om foreldres helse, og det er fint hvis du vet om helsen deres før du drar til legen. 

Når en er under 16 år skal vanligvis foreldrene involverer når det er snakk om  ungdommens helse.

Men det er unntak. I lovteksten står det: "Er pasienten eller brukeren mellom 12 og 16 år, skal informasjon ikke gis til foreldrene eller andre som har foreldreansvaret når pasienten eller brukeren av grunner som bør respekteres, ikke ønsker dette." En av de grunnene er seksuell helse, eller ungdommens seksualitet. 

Dessverre må du betale for prevensjonen, hvis ikke kommunen/bydelen du bor i har gratis prevensjon til de under 16 år. Kondomer er uansett alltid gratis. Når du er fylt 16 år kommer statens bidragsordning for prevensjon inn og du kan få det du trenger, uten å betale for det. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ingen aldersgrense på prevensjon

Kondomer (colourbox.com)

Det er ingen aldersgrense på verken hormonell prevensjon eller kondomer. Er du seksuelt aktiv, har du rett til trygg prevensjon. Men hva med foreldrene? Skal de informeres?

Les mer

Gratis kondomer

Holder et kondom (colourbox.com)

Dette må du vite om kondomer. Visste du at du kan få tilsendt kondomer gratis i posten?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon