Hopp til hovedinnholdet

Når er det vanlig å begynne med p-piller eller p-stav?

Jente 15 år
 

Spørsmål

når er det vanlig å begynne med p-piller eller p-stav? alder? kan man starte når man er 15 år og har veldig ubalansert mensen?

Besvart 19.09.2019 18:15
 

Svar
Hei jente 15 år!

Det er ikke noe fast alder det er vanlig å starte med hormonell prevensjon. De fleste starter når de får partner og blir seksuelt aktive. Andre starter på grunn av kraftige mensblødninger eller mye smerter under mensen.

Hvis det siste er aktuelt for deg, må du ta kontakt med lege. Helsesykepleiere og jordmødre kan først skrive resept på hormonell prevensjon til jenter over 16. Hormonell prevensjon har noen bivirkninger, så man må veie plagene man har opp mot fordeler med å bruker prevensjon og ev. bivirkninger man kan få. Ta kontakt med fastlegen din eller lege på helsestasjon for ungdom hvis det aktuelt for deg. 


Vennlig hilsen jordmor ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon