Hopp til hovedinnholdet

Skal jeg ha mensen når jeg går på Cerazette?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg går på p-piller (Cerazette) og har mistet mensen helt, og lurer på hvor ofte jeg skal ta pause fra pillene og «slippe fram» menstruasjon?

Besvart 19.09.2019 21:35
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no.

Så synd at du går og venter på mensen når du går på Cerazette. Det er slik at denne p-pillen ikke inneholder østrogen, noe som betyr at de aller fleste ikke får noen blødning eller de får uregelmessige blødninger. 

Du må huske at nå som du bruker hormonell prevensjon så har du ikke lengre din normale menssyklus. 

Når man bruker hormonell prevensjon vokser ikke slimhinnen inne i livmoren på samme måte som når man ikke bruker slik prevensjon. Mensen er det som kommer ut som «blødning» når kroppen kvitter seg med denne fortykkede slimhinnen innimellom. Når denne da ikke har blitt så tykk, blir mensen mindre og kommer i mange tilfeller også sjeldnere eller ikke i det hele tatt. Det er altså helt normalt at mensen din er annerledes hvis du bruker hormonell prevensjon.

Når du foreslår å hoppe over noen dager for å framprovosere en blødning så er ikke dette å anbefale. Du vil da ikke være beskyttet mot graviditet og du vil kunne lage mer uregelmessige blødninger. De som bruker p-piller med østrogen har en uke med sukkerpiller på brettet der mange får en blødning. Dette er ikke samme type p-pille som du bruker, det vil si at du må ta dine p-piller daglig og har bare en glemmemargin på 36 timer. 

Husk også at du er beskyttet mot uplanlagt graviditet selv om du har blødninger. Du må bare huske og ta p-pillene daglig. 

Håper at du fikk svar på ditt spørsmål.

 

Med vennlig hilsen

Helsesykepleier, ung.no.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon