Hopp til hovedinnholdet

Hva er grunnen til at jeg har menssmerter etter å ha satt inn spiral?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg har vært plaget av blødninger hele tiden med pstav i et år. For 2 uker siden bestemte jeg meg for å sette inn hormonspiral. Den ble satt inn da for 2 uker siden. Vi tok ikke ut pstaven samme dag da jeg ville være sikker på at hormonspiralen ikke støtes ut. Dagen hormonspiralen ble satt inn besvimte jeg når jeg var på vei hjem fra helsesøster legen. Hadde vonde smerter resten av den dagen men på kvelden ble det bedre. Etter det så har jeg hatt kraftige mensensmerter Anna hver dag og har ikke Hatt noe blødninger siden spiralen er satt inn. Jeg tok ut pstaven 1 uke etter jeg satt spiralen i. Etter 3 dager uten pstaven fikk jeg kraftige mensensmerter på kvelden mens jeg sov. Fikk ikke sove resten av kvelden fordi jeg hadde så vondt. En dag senere har jeg nå fått blødninger. Har aldri kunnet kjenne trådene siden den var satt inn og er redd for at dette kan være en utsøtning? Har ikke tatt ultralyd for å se om den sitter riktig. hva Kan eventuelt dette være?

Besvart 24.09.2019 21:06
 

Svar
Hei!

Akkurat hva som er årsaken til at du kjenner på smerter ofte kan jeg ikke svare deg helt konkret på, men jeg skal forsøke å si noe om hva som er normalt å oppleve etter at man har satt inn spiral. 

Det er sjeldent at spiralen faller ut eller flytter på seg så kalt utstøting. Dersom den er plassert riktig sitter den godt og det trengs utstyr til for å fjerne den eller bevege på den. Noen ganger kan den selvsagt bevege på seg og skli ut da vil dette kjennes som smerter og blødninger. 

Spiralen sitter inne i livmoren som er videre innover forbi sjeden og det du kan kjenne med fingeren din. Trådene vil du nok heller ikke kjenne fordi disse ofte legger seg langs sjedeveggen og føyer seg fint inntil her. 

Dersom du opplever at smertene ikke forsvinner de nærmeste ukene og du har ofte vondt og ofte blødninger vil det være fint å få dette sjekket. Det skal ikke gjøre vondt lenge etter at du har satt den inn. 

Noen ganger kan det være blødninger i starten av bruken, altså de 3 første månedene etter at du fikk satt inn hormonspiral. Dersom du opplever at du blør like ofte med hormonspiral er det kanskje andre type hormonell prevensjon som kan passe deg bedre. 

Det er ofte slik at man må prøve seg frem på hvilken prevensjonsmetode som passer best, for noen kan det være litt prøving og feiling før man finner det som er ok og passer deg og din kropp.

Lykke til videre!

 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon