Hopp til hovedinnholdet

Jeg har nettopp startet med p-piller og har noen spørsmål.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg har nettopp startet på p-piller og er på pille nr 5 på brettet (Loette28). Jeg fikk beskjed av fastlegen om å ta første pille på første mensendag så det har jeg gjort, så jeg har altså hatt mensen i 5dager nå. Vanligvis blør jeg «jevnt» over hele uka, men nå blør jeg veldig uregelmessig. Det jeg lurer på er: Hvor lenge skal min nåværende mensenuke vare, nå som jeg nettopp har startet på p-piller for første gang? Den har nå vart i 5 dager. Mensenuka mi før jeg startet på p-piller varte i 8. Er det meningen at mensen gir seg ganske fort når man starter på p-piller for første gang? Eller er mitt tilfelle helt vanlig? Og hvordan funker mellomblødninger? Er det noe spesielt jeg skal ta hensyn til om jeg opplever det? Hvor lenge varer en mellomblødning? Noen timer? Noen dager? Like lenge som ei vanlig mensenuke?

Besvart 25.09.2019 11:04
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver hit når det er noe du ikke finner helt svaret på selv om p-pillene. Ditt tilfelle høres helt vanlig ut.

Når du starter på p-piller så vil kroppen påvirkes av hormonene i pillene du tar. Det er ikke uvanlig at det kan være forstyrrelse i blødningene de første månedene du bruker p-pillene, før det etter hvert stabiliserer seg slik at du får blødning i pillefri uke. Som regel vil også mensblødningen bli mindre enn du er vant til.

Mellomblødninger er vanligst på prevensjon som kun inneholder hormonet gestagen slik som hormonspiral og p-stav, men kan også skje med prevensjon som inneholder både gestagen og østrogen slik som dine p-piller gjør. Mellomblødninger er blødninger utenom den månedlige blødningen og kan skyldes at det har gått for lang tid mellom to piller eller at du har kastet opp en pille. De varer ofte i korte perioder. Noen får hyppige mellomblødninger av noen typer prevensjon, og da kan det være aktuelt å bytte prevensjonsmiddel.

Bivirkninger er vanligst de første tre månedene og ofte får man resept på p-piller i tre måneder den første gangen, slik at man skal tilbake for å få ny resept. Da kan du snakke med fastlegen igjen om hvordan du opplever at p-pillene fungerer. Du kan også spørre helsesykepleier på skolen.

 

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer

Vanlige bivirkninger av p-piller og annen hormonell prevensjon

Trøtt jente i senga (colourbox.com)

Alle medikamenter som du tar har en virkning, men også potensielle bivirkninger. Så også de ulike hormonelle prevensjonsmetodene som finnes. Her finner du en oversikt over hvilke bivirkninger de ulike midlene KAN gi.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon