Hopp til hovedinnholdet

6 måneder med konstant blødning etter innsetting av p-stav. Normalt?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg satt inn p-stav i mars. Jeg fikk da beskjed om at jeg ville få uregelmessige blødninger i 4 måneder etter jeg hadde satt den inn. Det tok cirka 3 uker før jeg fikk mensen etter jeg fikk satt inn p-staven. Men menstruasjonen min tok bare 1-3 dagers pause før det gikk på rett på en ny blødningssyklus. Dette har vart nå i 6 måneder med konstant blødning. Er dette normalt? Burde jeg vente lenger for å se om blødningene stopper? Hva burde jeg gjøre?

Besvart 29.09.2019 19:13
 

Svar
Hei jente 17 år. 

Du har helt rett i at en kan ha uregelmessige blødninger de første 3-4 månedene. Det regnes som normalt.

Sex og samfunns skriver:

"En sjelden gang kan småblødninger skyldes en sykdom. Hvis du har hatt samleie uten kondom med ny partner er det viktig at du sjekker deg for seksuelt overførbare infeksjoner, som klamydia.

... 

For noen kvinner kan det å ta p-piller i tillegg til p-staven i en periode gjøre at blødningene blir mer regelmessig eller helt borte."

Du kan snakke med den som satte p-staven inn. Hvis behov for det, vil du få tatt prøve for klamydia.

Helsepersonellet kan vurdere om du skal prøve p-piller i tillegg, en periode. 

Det er bare du selv som kan avgjøre om blødningene er slik at du ønsker å slutte med p-stav, og heller vurdere et annet prevensjonsmiddel, eksempelvis hormonspiral. Denne regnes også som en av de sikreste prevensjonsmetodene.  

Snakk med helsepersonell! 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

 

 

Hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Vanlige bivirkninger av p-piller og annen hormonell prevensjon

Trøtt jente i senga (colourbox.com)

Alle medikamenter som du tar har en virkning, men også potensielle bivirkninger. Så også de ulike hormonelle prevensjonsmetodene som finnes. Her finner du en oversikt over hvilke bivirkninger de ulike midlene KAN gi.

Les mer

Langtidsprevensjon, sikreste beskyttelse mot graviditet

Spiral (shutterstock.com)

P-stav, hormonspiral og kobberspiral gir best beskyttelse mot graviditet, siden de alltid er der og ikke er noe du kan glemme å bruke. Og de kan brukes av de aller fleste. Får du satt dem inn når du er mellom 16 og 22 år har du en gratis, eller svært billig, prevensjon i inntil 5 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon