Hopp til hovedinnholdet

Etter sterilisering, kan man fortsette med p-piller for å slippe mensen?

Jente 17 år
 

Spørsmål

1. Når kvinner har sterilisert seg, kan de fortsette å gå på p-piller for å slippe mensen eller må de slutte da? 2. Hvordan kan kvinner slippe både mensen og graviditet, hvis de ikke ønsker barn eller mensen? Jeg tror ikke jeg har lyst på barn og har ikke lyst på mensen, så derfor lurte jeg. Vet det er 25 års aldersgrense på sterilisering og har ikke noen planer enda å gjøre noe. Her tenker vi kanskje ti år frem i tid eller noe, når jeg har blitt eldre og er mer sikker. Bare lurer. Takk! :)

Besvart 30.09.2019 19:08
 

Svar
Hei jente 17 år!
  1. Det er ikke vanlig at kvinner ønsker å bruke p-piller etter man har sterilisert seg. Da vil man jo påføre kroppen hormoner som har noen bivirkninger, litt unødvendig. Men har man svært kraftige blødninger og sterke smerter under mensen, er det ikke noe som tilsier at man ikke kan gjøre det. De ev. bivirkningene man kan få av p-piller påvirkes ikke av en sterilisering. 
  2. Hvis man ikke ønsker barn og ønsker å slippe mensen, anbefaler jeg langtidsvirkende prevensjon (LARC) som p-stav, p-sprøyte eller hormonspiral. Mange mister mensen ved bruk LARC. Med vanlige p-piller kan man hoppe over mensen, men fleste må ha mensen jevnlig allikevel for å unngå uregelmessige blødninger. 
  3. Du er alt for ung til å vurdere eller bestemme noe med tanke på sterilisering, og få barn eller ikke. Men støtter deg i å bruke sikker prevensjon. Man forandrer seg mye på 10 år når man er 17 år, så det kan godt skje at du ser annerledes på dette med barn og familie når du nærmer deg 30 årene. 


Vennlig hilsen jordmor ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Langtidsvirkende prevensjonsmidler

Kobberspiral, hormonspiral og p-stav (foto: ung.no)

Helsedirektoratet og WHO anbefaler langtidsvirkende reversible prevensjonsmetoder (LARC) til unge jenter. Men du bestemmer selv hva du ønsker å bruke.

Les mer

Prevensjonsmetoder - en oversikt

Par i senga (colourbox.com)

Det finnes flere ulike prevensjonsmetoder og det kan være vanskelig å velge blant dem. I denne oversikten finner du informasjon de aktuelle metodene som finnes i dag.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon