Hopp til hovedinnholdet

Når kommer mensen tilbake etter jeg har sluttet med p-stav og p-piller?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg tok ut p-staven min fredag 23. August og begynte på p-piller samme dag. En uke etter sluttet jeg på p-pillene og fikk beskjed fra helsesøster at menstruasjonssyklusen skulle normalt komme tilbake innen 1 mnd. Det har den ikke gjort, kan det være fordi jeg "stresser". Har tatt graviditetstester, men begge har vist negativ. Er det normalt at menstruasjonen ikke har kommet tilbake?

Besvart 30.09.2019 19:11
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no.

Det er nok helt umulig for helsesykepleier å si når du vil få normal menstruasjon igjen. 

Når man bruker hormonell prevensjon vokser ikke slimhinnen inne i livmoren på samme måte som når man ikke bruker slik prevensjon. Mensen er det som kommer ut som «blødning» når kroppen kvitter seg med denne fortykkede slimhinnen innimellom. Når denne da ikke har blitt så tykk, blir mensen mindre og kommer i mange tilfeller også sjeldnere eller ikke i det hele tatt. 

Som du ser så kan denne slimhinnen bruke lang tid på å bli så tykk igjen at du vil få en blødning. Noen merker at de får litt mørk utflod i begynnelsen, det betyr bare at det er litt blod på vei ut, men det bruker litt tid så blodet koagulerer på veien ut. 

Det er altså helt normalt at du må vente litt på mensen. Hos noen kommer mensen rundt en mnd etter prevensjons slutt, men andre må vente noen måneder. Alt er like normalt. Men, husk at du er ikke beskyttet mot graviditet selv om du ikke har fått mensen tilbake. Eggløsningen kommer alltid før blødningen.

Håper svaret var til hjelp for deg. 

 

 

Med vennlig hilsen

Helsesykepleier, ung.no.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Kondom

Fakta om kondomer (ung.no)

Kondom er det eneste sikre prevensjonsmiddel som gutter kan bruke. Kondom beskytter både mot graviditet og kjønnssykdommer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon