Hopp til hovedinnholdet

Hvor lenge kan jeg bruke cerazette? Burde jeg ta en pause?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg bruker cerazette p pillene. Disse har jeg brukt et år og jeg har mistet mensen helt. Er det farlig å gå på disse pillene for lenge? Altså at man ikke har mensen på et par år? Eller burde jeg ta en liten pause fra p pillene etterhvert? Og hvis jeg velger å ta en pause fra p pillene, kan jeg starte når som helst igjen da? Eller må jeg vente en viss periode?

Besvart 07.10.2019 14:16
 

Svar
Hei jente (16)

Du kan faktisk bruke cerazette kontunerlig i flere år uten at det er noe problem for kroppen din.

Spiral har det samme hormonet (gestagen) i seg og sitter i livmoren opp til 5 år, og p-stav i 3 år. Det går helt fint.
Når du en gang skal slutte på cerazette for å få barn, vil det i gjennomsnitt ta 17 dager før eggløsningen reetableres og kroppen er i normal syklus:) Det er ikke lang tid.

Dette står det i metodeboka som vi helsesykepleiere følger: "Det er ingen øvre grense for hvor lenge en kvinne kan bruke gestagen p-pille. Langvarig bruk er ikke assosiert med økt risiko for komplikasjoner eller nedsatt fertilitet."  Med andre ord kan du bruke cerazette i flere år.

Det er ikke nødvendig å ta pause fra cerazette fordi man tror kroppen trenger en pause. Disse hormonene er naturlig i kroppen, vi tilfører bare litt ekstra. Slike pauser er ikke nødvendig for at kroppen skal fungere optimalt eller for å kunne få barn senere. For jenter som tar slike pauser er risikoen for graviditet økt og derfor anbefaler vi heller å bruke cerazette (eller annen prevensjon) kontinuerlig. 

Cerazette er ikke forbundet med økt risiko for blodpropp siden den ikke inneholder østrogen. Derfor er det mulig å ta en pause fra cerazette og starte opp når du ønsker, men det er ikke nødvendig. (Når det gjelder p-piller som har østrogen er det ikke anbefalt å ta pause, fordi risikoen for blodpropp øker når man begynner opp igjen etter en lengre pause.)

Det er ikke alltid så lett å forklare, men jeg håper at jeg har gjort meg forstått og at du har fått svar på det du lurte på. I tillegg legger jeg ved flere artikler om prevensjon som du kan titte på.

Hilsen Helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer

Langtidsprevensjon, sikreste beskyttelse mot graviditet

Spiral (shutterstock.com)

P-stav, hormonspiral og kobberspiral gir best beskyttelse mot graviditet, siden de alltid er der og ikke er noe du kan glemme å bruke. Og de kan brukes av de aller fleste. Får du satt dem inn når du er mellom 16 og 22 år har du en gratis, eller svært billig, prevensjon i inntil 5 år.

Les mer

Glemt p-pille eller annen hormonell prevensjon

p-piller (colourbox.com)

Hva gjør du hvis du har glemt å ta p-pillen til rett tid eller har kasta opp? Eller hva om du glemte å sette inn ny p-ring når du skulle. Kanskje har p-plasteret falt av uten at du merket det. Her kan du lese hva du må gjære.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Annen prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om annen prevensjon