Hopp til hovedinnholdet

Jeg bruker p-piller men er redd for å være gravid likevel.

Jente 16 år
 

Spørsmål
Hei! Jeg er en jente på 16 som har hatt mye sex sammen. Har gjort det noen ganger uten kondom, men han trekker seg ut før han kommer. Men jeg var redd jeg var gravid en gang, og bekymrer meg litt ennå. Jeg går på p-piller. Og har gått på dem i 1 år nå. Men når vi har sex, så føler jeg at jeg kan bli litt kvalm. Det er godt, men så kommer det sånn at jeg får litt vondt i magen og sånt, kan det være at jeg er gravid? Eller at kan det være luft i magen? Og kan helsesøsterå på skolen skaffe meg en graviditetstest? Og hvordan er aborten med piller? Og hvilken abort er best? Og kommer det noe litt før guttene kommer? Kan man bli gravid av det? Kommer det sæd før de kjenner det selv? Kan det være noe med stillingene? Og hvorfor sier de at p-piller er sikrere enn kondom? HÅPER PÅ RASKT SVAR, VÆR SÅ SNILL. Har sendt inn mange spørsmål her, men ingen er helt klare nok. Så nå håper jeg på svar på alle spørsmålene akkurat nå. VÆR SÅ SNILL, FORT! Denne bekymringen har pågått i litt over en måned nå. Snakker med kjæresten min om det også, han sier at han ikke kom inn i meg, og at han aldri har gjort det. TAKK PÅ FORHÅND!
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei du!
 
Jeg synes det høres ut som om du bekymrer deg mye. Hvis du bruker p-piller og tar dem som du skal, en hver dag og helst til samme tid, trenger du ikke bekymre deg for om du blir gravid. P-pillene gir deg veldig god hormonell beskyttelse.
Det er bra du har brukt kondom også, særlig hvis du ikke har en fast partner. Da slipper du å beskymre deg for å bli smittet av en seksuell over førbar infeksjon, for eksempel klamydia. Hvis man ikke beskytter seg med p-piller eller med kondom, er det alltid en sjanse for å bli gravid. Selv om gutten ikke har utløsning inne i jenta, kan det komme slim fra penis som kan inneholde sæd. Det er derfor ingen god løsning å satse på å "hoppe av i svingen", som noen sier.
P-piller består av kvinnelige kjønnshormoner som ligner på det kroppen selv lager. De kalles østrogen og gestagen. Når man tar p-pillene regelmessig, hemmes eggløsningen. I tillegg blir slimet i livmvorhalsen seigere slik at sædcellene ikke kommer opp til livmor og egglederne. Omtrent 1 av 100 jenter blir gravide i løpet av et års bruk, mot 10 jenter av 100 ved bruk av kondom. Her skyldes de fleste graviditeter brukerfeil, at man ikke bruker kondomet under hele samleiet, eller sprekk eller lekkasje.
   
Vanligvis skal man ikke få vondt i magen etter sex, det kan være lette luftsmerter eller det kan være smerter på grunn av at du er redd for å være gravid, altså psykisk betinget som gir seg fysiske utslag. Er det lenge siden du hadde mens? Hvis det er lenge siden, kan du snakke med helsesøster. De har som regel graviditetstester på kontorene sine, så hør om du kan få tatt en hvis du er engstlig.
Hvis testen er positiv, må man snakke med en lege. Legen på helsestasjon for ungdom kan gjøre det, de henviser videre hvis det er snakk om å ta abort og vurderingen om hvilken abort man skal ta, medisinsk eller kirurgisk, blir gjort på sykehuset.  
 
Ta kontakt med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom, de kan veilede deg videre slik at du vil føle deg tryggere. Fortsett å ta p-piller, ha tro på at de virker godt og heller vent med å ha mer sex til du føler deg klar og trygg nok til å gjøre det.
 
 
Lykke til videre:-) 

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Når du bruker en hormonell prevensjonsmetode kan du møte på utfordringer med hvordan du skal bruke den, eller det kan dukke opp spørsmål du trenger svar på. Du finner nyttige tips i denne artikkelen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon


Quiz: Hva vet du om konfliktløsning?

Hva er Konfliktrådet?