Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Jeg ble nektet p-sprøyte av legen på helsestasjon for ungdom. Kan jeg rapportere dette til noen?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg er en jente på 15 med en kjæreste på 16 vi er fra Somalia. Foreldrene har sikkert sine tanker, at vi ikke kommer til å vente til vi er gift med sex. Når jeg er 16år og kan få Nexplanon gratis vil jeg det, frem til da p-sprøyte. Så jeg gikk til helstasjonen for ungdom. Det ville ikke legen gi, skulle jeg ha noe diskret kunne jeg få Nuvaring som jeg satte inn der de 2 neste ringene kunne jeg jo gjemme. Det gjorde inntrykk på meg reportasjene på dagsrevyen i går. Jeg er sikker på at mine og min kjæreste foreldre ikke vil gjøre noe slikt mot oss. De aksepterer at vi er norske på alle mulige måter. Men det handler om er at jeg ikke vil sette meg i en situasjon hvor jeg blir gravid eller foreldrene oppdager prevensjon så foreldrene mine blir skuffet over bevis på sex før ekteskap. Etter 3je Nuvaring vil heldigvis min fastlege la meg fortsette på p-sprøyte frem til jeg er 16. Hun forstår meg. Vil jo jenter min situasjon skal bli forstått? Er det noe sted jeg kan rapportere dette?

Besvart 15.11.2017 06:00
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Jeg forstår at du er opprørt over at legen på HFU ikke forsto din situasjon og nektet deg p-sprøyte. P-sprøyte er ikke noe vi anbefaler til unge jenter på grunn av bivirkningene ved langtidsbruk. Likevel går det fint an å skrive ut det i spesielle situasjoner slik din fastlege vurderte.

Når du blir 16 vil jeg sterkt anbefale eg å få satt inn p-stav som du har planlagt. Å bruke p-sprøyte over tid er som nevnt ikke anbefalt. For det første gir det økt risiko for benskjørhet i eldre alder. I tillegg kan det ta opptil 18 måneder etter siste sprøyte før du får eggløsning og menstruasjon.

Alle har rett til å klage på lege om de ønsker det. Du kan sende en klage hvis du synes at du har blitt dårlig eller urettferdig behandlet i helsetjenesten, slik du opplever at du har blitt. Her kan du lese om hvordan du klager.

Her har det heldigvis ikke skjedd noen skade, så kanskje det holder å sende klage til kommunelegen og den som er sjefen for helsestasjonslegene? Hvem det er finner du ut ved å kontakte kommunen du bor i. 

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med helsesøster om

Helsesøster

Helsesøster kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Prevensjonsvelger – Finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no

Det er mange ulike prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente. Kanskje så mange at det er vanskelig å vite hva du kan velge? Hva vil være mest riktig for deg?

Ung.no har laget en prevensjonsvelger, som kan være til hjelp for deg.

Les mer

Langtidsprevensjon, sikreste beskyttelse mot graviditet

Spiral (shutterstock.com)

P-stav, hormonspiral og kobberspiral gir best beskyttelse mot graviditet, siden de alltid er der og ikke er noe du kan glemme å bruke. Disse prevensjonsmidlene er absolutt ikke bare for dem som har født! Og visste du at om du får satt dem inn i god tid før du blir 21 år har du en gratis prevensjon i inntil 5 år?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Annen prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om annen prevensjon