Hopp til hovedinnholdet

Hvordan hjelpe en venn som har en mor med alkoholproblemer?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har snakket litt med gutt på 18, han hat valgt å åpne seg for sine problemer og dette syntes jeg er kjempe bra. Han har sagt at han har problemer hjemme med at moren hans drikker for mye og har et alkohol problem. Dette syntes jo han selvfølgelig ikke er greit og han har prøvd å snakke med henne, men når han snakker med henne blir han så sint. Barnevernet har blitt kontaktet, men det var for en del år siden og da tror jeg han følte at han ikke fikk mye hjelp. Siden han er 18 år, så kan han flytte ut, men han har ingen utdanning eller noe fordi han droppa ut av videregående. Jeg har så lyst til å hjelpe han, men vet ikke hva jeg skal si; har dere noe tips til hva jeg kan si? Bør jeg egt kontakte barnevernet igjen?, men da er jeg så redd for at han blir sint. Jeg vet ikke hvor ille det faktisk er i familien, men tipper det er ganske ille, siden barnevernet var kontakta. Jeg har også lovet Han og ikke si noe, siden han ikke ville det.

Besvart 26.10.2018 11:06
 

Svar
Hei jente 15 år

Jeg forstår at du blir bekymret for vennen din og at du gjerne vil hjelpe ham. Når du har lyttet til ham har du antageligvis allerede hjulpet ham. 

Situasjonen hans høres vanskelig ut og det er viktig at du ikke tar på deg ansvar alene for å ordne opp. Det at han har åpnet seg for deg kan jo være en begynnelse til at han tør å åpne seg for andre også.  Det er lurt å be ham ta kontakt med en voksen han stoler på, eller andre han kan snakke med dette om f. eks fastlegen sin eller kompasset. Dersom han bor langt unna et av Kompassene, så kan han ringe dit og få råd pr tlf. 

Du spør om du skal ringe barnevernet. Vennen din er over 18 og da kan det ikke meldes som sak til barnevernet. Vennen din kan ta kontakt med dem selv dersom han ønsker det. Dersom det har vært tiltak i saken hans i 16 -17 års alder så kan barnevernet ha mulighet til å gå inn i en forlengelse av saken for å hjelpe ham videre. Men da må han ville det selv.   

Om du tenker masse på vennen din videre og det blir tungt for deg, er det lurt for deg å ta kontakt med en helsesøster, eller en annen voksen rundt deg som du stoler på og kan snakke med.

Lykke til!  

 

Hilsen Psykolog på Blå Kors Kompasset i samarbeid med ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kompasset – noen å snakke med om rus i familien

Bildet er lånt fra kompasset.org

Har du opplevd rus i familien? Kompasset er et gratis samtaletilbud til deg som trenger noen å snakke med.

Les mer

Hva er barnevernet?

colourbox.com

Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg. Men hvis de ikke får det helt til, skal barnevernet hjelpe til slik at barn og unge får omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter.

Du kan ringe alarmtelefonen, tlf: 116111 eller kontakte barnevernvakta om du trenger hjelp nå.

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie