Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg hjelpe venninnen min som opplever vold hjemme?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Har ei vennine som har en pappa som har vært voldelig før og blir veldig fort sur. Ting er litt bedre nå, han bruker ikke vold lengere har hun sagt. Men han blir fortsatt veldig fort sur og kan klype den eldre sønnen og si stygge ting til han. Og moren har tideligere vært alkoholiker og drikker fortsatt innimellom. Jeg er veldig bekymra for vennina mi og vet ikke helt hva jeg skal gjøre. Om jeg hadde fortalt det til noen (med samtykke fra vennina) hva hadde skjedd da? Om jeg fks. sa dette jeg har sagt her nå til barnevernet?

Besvart 10.06.2019 10:10
 

Svar
Hei gutt 15 år!

Det er ikke godt å være bekymret, men jeg vet at du kan gjøre noe nyttig i denne saken.


Det er viktig at du snakker med en voksen du stoler på om dette. Det kan være en lærer, foreldrene dine eller helsesykepleier på skolen. Forklar hva som bekymrer deg og at du ønsker å hjelpe. 

Du kan også ringe alarmtelefonen for barn og unge på: 116 111. Her kan du fortelle hva du bekymrer deg for og de hjelper deg videre med saken. 

Du har også muligheten til å sende en bekymringsmelding til barnevernet. Dette kan du gjøre sammen med en voksen og dere kan gjøre det anonymt (uten å skrive hvem det er i fra). Se på denne siden sammen og skriv ned det som bekymrer deg: Bekymringsmelding til barnevernet.

Barnevernet vil motta dette brevet og ut i fra det du skriver kan de velge å undersøke saken eller ikke gjøre noen ting. Ofte tar da barnevernet kontakt med familien og ønsker å komme på besøk hjem til venninnen din. Noen ganger snakker de også med venninnen din som kan fortelle hvordan hun har det. 

Det er også fint at du støtter venninnen din nå. Fortell at du er bekymret og at du ønsker å hjelpe henne. Kanskje kan du spørre hva slags hjelp hun ønsker eller hva du kan hjelpe til med. Noen ganger er det bare nok å være en venn som hun kan fortelle og finne støtte hos. 

Husk at det beste selvsagt er at du forteller venninnen din at du ønsker å snakke med barnevernet om dette, men du trenger ikke å gjøre dette for å ha lov til å snakke med barnevernet. 

Lykke til med saken! Du er en god venn.  

 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern