Hopp til hovedinnholdet

Veldig ofte så krangler jeg og mamma

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 13 år, som bor hjemme med mine foreldre(mamma og pappa) og min lillebror og søster. Veldig ofte så krangler jeg og mamma, men det tror jeg for det meste er på grunn av humørsvinginger ved mens. Men av og til krangler vi på grunn av mine søsken. Pappa han spiller veldig ofte musikk, og blir også veldig ofte plaget av min lillebror, og selv om han sier stop så stopper han ikke. Og hvis pappa gjør et lite uhell(lillebror er veldig skør, han er nemlig veldig tynn, akkurat som farmor, selv om han spiser 6 hele brødskiver til skolemat) så begynner han å gråte, og roper på mamma. Dette skjer veldig ofte, og mamma blir lei. Og jeg som tenåring syntes hun reagere veldig sjeldent, hun roper bare og så ikke noe mer. Men når jeg blander meg inn så kommer jeg meg disse synspunktene:
*Lillebror kaller meg veldig aalvorlige ting, og ingen reagerer, og jeg begynner å føle meg veldig ulikt av mine søsken)
*Lillesøster skriker veldig høyt vis lillebror slår henne eller sparker henne(han gjør ting uten å tenke VELDIG ofte) og da roper mamma eller pappa, uten å gidde å reise seg, og det er jeg lei av fordi jeg får hodepine.
*Foreldrene mine reagerer veldig lite på at min lillebror kaller alle i huset for alvorlige ting, og kjefter på mamma og er veldig uforskammet, så de lærer ingen ting(altså min lillebror)
Jeg vet jeg har skrevet mye, men vi i familien vi er lei av dette alle sammen selv om det ikke syntes så mye på selve familien. Når vi får besøk blir jeg flau over kranglene våre, og jeg vil bare ut av dette. Jeg vil egentlig ikke si dette men, av og til er det til og med blitt brukt vold fra de yngre i familien. Så vær så, vær så, VÆR SÅ snill å hjelp oss. For eller kommer det til å skje noe her snart, som ikke er så bra.

 

Svar

Hei!

Det høres ut til at det er mange i familien din som har begynt å gjøre uheldige ting fordi de ikke vet hvordan ellers de skal løse konfliktene. Du sier at de mindre noen ganger bruker vold. Du sier også at det hender at papa gjør "et lite uhell" - betyr det at han noen ganger slår eller dytter? Du ser i alle fall tydelig at ting ikke er greit hjemme, og det er antakelig flere enn deg som ønsker at ting blir annerledes. Jeg anbefaler deg at du forteller dine foreldre hvor slitsomt familielivet har blitt for deg og hva du bekymrer deg for. Det er mulig at dere bør søke hjelp til å snakke om hvordan dere vil ha det hjemme. I Norge finnes det gratis hjelp for familier som sliter med konflikter hjemme. Dere kan henvende dere til et familiekontor i nærheten og be om en samtale. På familiekontor jobber det folk som vet mye om familiekonflikter og som kan hjelpe dere, så dere finner andre måter å snakke sammen på.

Du kan finne ditt nærmeste familiekontor.

Hilsen

Psykologen / ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold


Quiz: Hva vet du om husleia di?

Kan utleier kreve betaling for min bruk av strøm?