Hopp til hovedinnholdet

Jente,13, sliter med dårlig selvtillit, spiseproblematikk og selvskading

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er ei jente på 13 år, som sliter med selvtilliten. Jeg får ofte høre at jeg er feit, som oftest av gutter. Det sårer meg veldig, og ender hver gang med at jeg gråter og kutter meg. For snart ett år siden sluttet jeg og spise, og raste ned i vekt, og etter noen samtaler med helsesøster fikk jeg beskjed om at jeg hadde spiseforstyrrelser (Ikke i så høy grad da..) Det ble jeg faktisk litt glad for å høre, for da trodde jeg at jeg kom til å bli tynn.. Men etter noen måneder spiste jeg normalt igjen og jeg tror jeg har lagt på meg. Jeg tenker hver dag at jeg må slanke meg, men klarer ikke. Er jeg overvektig hvis jeg er 168 cm høy og veier 59.8 kilo? Hvordan kan jeg få bedre selvtillit?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Flott at du skriver til ung.no, og ber om hjelp i situasjonen din!!!
For å gi deg et klart svar, som du ikke skal tvile på: NEI!, du er ikke overvektig! Men sånn som du skriver om hvordan du har det, vil jeg nok fortsatt tenke at du har en spiseforstyrrelse. Det er ikke sånn at man må være ekstremt undervektig for å ha en spiseforstyrrelse. En spiseforstyrrelse er nettopp det som ligger i ordet, nemlig at det er forstyrrelser når det kommer til spising. Det høres det ut som at det kanskje fortsatt er hos deg?! Spiseforstyrrelser er også en form for selvskading. Også sier du at du kutter deg også, særlig på grunn av kommentarer om utseendet ditt. Jeg skjønner godt at disse tingene går ut over selvtilliten din! Det høres ganske så tungt ut spør du meg! 

Du sier at du snakka med helsesøster tidligere. Er det noen grunn til at du slutta med det? Jeg tenker at det kan være lurt å begynne med det igjen! Kanskje kan det hjelpe litt på selvtilliten!? Er det også noen andre du kan snakke med som står deg nært? Foreldre? Søsken? Gode venner/venninner? Det er ikke så lett å åpne seg til hvem som helst med denne type problematikk, og det er nok heller ikke meningen at du skal det. Men det er nok ikke så enkelt og heller ikke så bra å gå alene med det heller! Om du har noen gode venninner du føler du kan snakke med, og som du stoler på ville jeg snakket litt med de, og fortalt litt i hvert fall! Hvis ikke er det i hvert fall viktig at du snakker med helsesøster igjen, eller noen andre voksenpersoner.

Jeg legger også ved noen artikler nedenunder her som går litt på hvordan du selv kan jobbe for å få bedre selvtillit. Og til syvende og sist vil jeg at du skal si til deg selv hver dag i speilet, gjerne flere ganger, at: det de sier er feil og det stemmer ikke! Du er perfekt akkurat som du er!!!

Jeg ønsker deg masse lykke til! Send oss gjerne en oppdatering etter hvert og fortell hvordan det går med deg!

Hilsen

Camilla (helsesøster)

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Dette liker jeg med meg selv!

En fornøyd ung gutt (Colourbox.com)

Av og til føles det som om man ikke kan noen ting og ikke er verdt noe. Men sånn er det jo ikke. Hva er dine gode egenskaper?

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing