Hopp til hovedinnholdet

Angst for søvnparalyse

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg tørr ikke sove på grunn av at jeg er redd for å få søvnparalyse! Jeg har aldri hatt det før og fikk høre om dette i dag. Nå ligger jeg våken midt på natten og tørr ikke sove. Er ikke det at jeg ikke FÅR sove, for det gjør jeg. Er bare at med en gang jeg kjenner at jeg holder på å sovne beveger jeg meg raskt for å hindre dette siden jeg rett og slett ikke tørr. Jeg er ikke redd for at jeg ikke kan kunne bevege meg under søvnparalysen, det er hallusinasjonene som skremmer meg så mye at jeg ikke engang tørr å sovne. Har lest så mange steder nå om folk som har opplevd å se demoner, ailien og fæle monstere være rundt dem i rommet. Jeg leste et sted om en person som hadde opplevd at et dødt menneske hadde krabbet opp på kroppen hans i sengen og han kunne kjenne alt. Tanken på at noe sånn skal skje med meg og at jeg ikke skal kunne klare å bevege meg under det hele får meg til å få lyst til å begynne å grine. Jeg er veldig sårbar og er svært redd for mørket og slike ting (jeg turde ikke sove alene på et rom til jeg var 12 år gammel). Mange sier og at de ser de tingene de er mest redd for i hele verden. Men jeg kan jo ikke la være å sove for alltid heller? Hva skal jeg gjøre? leste og at det var veldig vanlig å ha dette og det skremmer meg enda mer. Hvor vanlig er det egentlig (kan jo ikke alltid stole på nettet). Finnes det noe som faktisk funker 100% mot ikke å få dette her?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Søvnparalyse er ikke vanlig.  Når du ikke har hatt det før, er det lite sannsynlig at du plutselig skulle få det.  Prøv å hente frem fornuftige tanker om dette.  De kan hjelpe deg til å skyve den irrasjonelle angsten unna.  Jeg tenker at noe av den mørkeredselen du har strevd med har dukket litt opp igjen med dette.  Prøv å jobbe med den igjen, slik som du sikkert før har gjort for å mestre den.  Gjør hyggelige ting før du legger deg. Ikke les eller se på utrivelige ting på kvelden. Se enkle og gode råd i artikler under.


Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser