Hopp til hovedinnholdet

Har selvmordstanker og er redd for å miste kontrollen.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg har hos psykologen min og vi snakket om det med selvmordstanker og sånn. Jeg har sakt til henne at jeg tenker mye på og ta livet mitt og planlegger det. Og at jeg er redd for å plutselig miste kontroller og gjøre det. Hun sa at vis det vil være sånn og at hun ikke kan stole på meg på det stede så kommer hun til og vile legge meg inn på psykeratien. Men det er noe jeg absolutt ikke vil for jeg har vært der 2 ganger før. Så nå har jeg bare lyst til å si til psykologen min at jeg ikke tenker så mye på det lenger, men jeg gjør jo egentlig det. Jeg har virkelig ikke lyst til å bli lakt inn igjen. Men det er vel ikke en god ide og juge heller. Uff, jeg føler meg ganske så fortapt. Jeg vil virkelig ikke leve, men tør ikke å gjøre noe dumt. Men en dag kommer jeg til å miste kontrollen igjen...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Du skriver at du har selvmordstanker og at du er redd for miste kontrollen på deg selv. Når jeg leser det du skriver, tenker jeg at du har det vondt og er fortvilet nå. Det kan ikke være lett for deg å ha det slik.

Det er bra at du har søkt hjelp og har kontakt med psykolog, og bra at du har vært ærlig om at du har selvmordstanker. Det er viktig at du deler dette med psykologen, og jeg håper du vil fortsette å være ærlig om dette. Da kan du få mer hjelp og støtte til å få det bedre. Det er fint hvis du også kan si fra om at du er redd for en ny innleggelse og at dette gjør deg litt usikker. Jeg håper også du kan dele redselen du har for å miste kontrollen, da kan du få mer hjelp med dette også. Hvis du er ærlig om de tankene du har tror jeg du vil ha mer nytte av samtalene. 

Når man har selvmordstanker er det til hjelp å dele det med noen, det gjør at tankene kan bli mindre skumle og at man kan finne mer ut av hva som kan hjelpe til med å bedre hvordan man har det. Hvis du ønsker noen å snakke med mer anonymt, kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111. 

Det er bra at du har søkt hjelp og at du har hatt mot til å dele de vanskelige tankene med psykologen, det er mange som synes det er vanskelig å fortelle andre om slike tanker og følelser. At du har klart det, tenker jeg viser at du har mye styrke i deg!

Jeg håper du vil holde ut og ha troen på at du vil få det bedre. Husk at det finnes hjelp for det du strever med. Lykke til!

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser