Hopp til hovedinnholdet

Hun blir oppfattet som sur og trist

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg sliter veldig med humøret mitt. Det går opp og ned hele tiden, av og til er jeg utrolig sint og sur, og andre sanger utrolig glad. Dette plager meg og også andre mennesker, som venner, en gutt som jeg holder på meg og også familie. Til og med foreldrene mine sine venner sier at jeg alltid ser kjeme sur og lei meg ut. Jeg aner ikkje hva det er, alt er fint. Jeg har supergode venner og nær familie, men det ødelegger at jeg har humørsvingninger hele tiden. Gutten jeg holder på med, sier han bjunner å bli lei av meg fordi han syntes jeg er så sur, og sur på han. Spørsmåle er, hvordan kan jeg bli blidere? Og ikke bli sur når folk bare spør meg om helt normale spørsmål..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du sier at du har det fint, men at humøret ditt likevel går opp og ned hele tiden. Er det sånn du føler det på innsiden av deg og? At humøret ditt går opp og ned hele tiden? Det høres veldig slitsomt ut! Og da er det kanskje ikke så rart at du er sint og sur og blid om hverandre, om du er sliten mener jeg.... Kan du tenke deg noen grunn til at du har det sånn?

Jeg tenker du kan gjøre to ting som er ganske "enkle". Det ene jeg tenker at du kan gjøre er å prate med noen om hvordan du har det, ansikt til ansikt. Et sånt menneske kan være for eksempel helsesøster på skolen din. Fortell henne hvordan du har det, og hvordan du blir oppfattet. Da har hun mulighet til å stille deg noen spørsmål som kan få deg til å tenke ut en forklaring på hvorfor du svinger sånn i humøret, og dere kan jobbe videre med dette. Den andre tingen du kan gjøre er å "ta deg sammen" og jobbe med å regulere følelsene dine bedre, og til mer passende anledninger. Det er ikke alltid det passer å være sur, eller gråte. Og det er ikke alltid det passer å være blid. Man skal ikke stenge følelsene inne, men det kan være viktig å kunne regulere dem. Når du er sammen med venner, og med han du holder på med, kan det være en ide å forsøke å også se glad og blid ut. Spesielt hvis det faktisk er sånn du føler deg. Når du så kommer hjem kan du jo forsøke å analysere dagen litt. Sjekk ut artikkelen under her som heter "kaos i hodet...". Hjelpehånden kan være en god måte å analysere dagen eller situasjoner på, og som kan være til hjelp senere. Eller du kan snakke med helsesøster om det neste gang du snakker med henne.

Jeg ønsker deg masse lykke til!

Hilsen

Camilla (helsesøster)

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser