Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler alle er bedre enn meg, jobber hardt men sliter på skolen. Tenker på selvmord noen ganger.

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Jeg trenger hjelp! Jeg føler alle er bedre enn meg i alt, at jeg er bare en taper som ikke vil oppnå noe i livet. Det handler mest om karakterer, jeg føler alle gjør det bedre enn meg i alt. Jeg jobber veldig hardt på skolen, men sliter litt pga dysleksi min. Noen ganger klarer jeg ikke å sove pga denne følelsen. Noen ganger føler jeg at selvmord hadde vært den beste løsningen.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du tar kontakt med oss! Det du forteller om høres vondt ut for deg, og det er godt at du klarer å sette ord på hvordan du har det. Du skriver at du syns du gjør det dårlig på skolen men at du jobber hardt til tross for dette, og at du har dysleksi. 

Å ha dysleksi er for mange strevsomt. Det kan oppleves som irriterende og urettferdig å måtte jobbe med skolen mer enn andre, uten å få resultater men ønsker. 

Når man av en eller annen grunn har ekstra behov for støtte og hjelp på skolen, så har man rett på tilpasset opplæring. Jeg legger ved noen artikler om dette nedenfor der du kan sjekke om du syns opplegget du har fått på skolen er tilpasset nok for deg.

Det er i ungdomstiden viktig for de fleste å sammenligne seg med de som er like gamle. Karakterer er en av de tingene som er lett å måle og sammenligne, og det kan bli mye fokus og press rundt det.

Senere i livet ser folk ofte at det ikke er så viktig akkurat hvilke karakterer man fikk, men hvordan man har det med seg selv og hvilke kvaliteter man har som person. Jeg er sikker på du er en person med egenskaper og styrker som noen setter mye pris på. Jeg håper du vil oppdage gode sider ved deg selv etter hvert. Jeg legger ved en artikkel om selvtillit og selvfølelse. Der kan du lese om tips til hva du kan gjøre selv for å jobbe med selvtilliten.

Når du sier at du noen ganger tenker på selvmord, får jeg inntrykk av at du sikkert er fortvilet og oppgitt. Det fins alltid bedre løsninger enn selvmord, og det hjelper å snakke med noen om det man strever med. Å dele slike tanker er ofte en lettelse og en hjelp.

Kan du kanskje snakke med en av foreldrene dine eller en annen i familien? Du kan også gå til helsesøster på skolen din, eller helsestasjon for ungdom.

En mulighet er også å ringe en hjelpetelefon, for eksempel Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111 eller hjelpetelefonen til mental helse på 116 123. Disse numrene er gratis og anonyme, og du vil få snakke med noen som kan lytte og gi deg råd videre.

Lykke til!

hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Har du dysleksi? Du har rettigheter!

scrabble (colourbox.com)

Her finner du litt informasjon om rettigheter i skolesammenheng for deg som har dysleksi.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Du har rett på tilpasset opplæring

skoleskilt (colourbox.com)

Vanskelig å lære på den måten læreren din underviser på? Eller kanskje du er blant dem som føler at du ikke får nok utfordringer i timene? Si fra, for du har rett til at undervisningen tilpasses deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser