Hopp til hovedinnholdet

Sliter med mye, hvordan få tilbake livslysten igjen?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, det er en del ting: 1. Jeg blir sur hele tiden, av små ting jeg ikke skal bli sur for egentlig. Bare hvis noen sier imot meg får jeg en følelse inni meg som er helt forferdelig som bare får meg til å ville knuse noe! Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, hjelp. 2. Jeg har mange tvangslidelser. Om at jeg ikke kan gjøre ditt og datt for det kan for eksempel skade noe andre og da vil det være min skyld. Og jeg må vanske hendene ofte (har bakterieangst og har vært hos psykolog før) Alle disse tvangslidelsene mine gjøre det vanskeligere for meg å leve. 3. Jeg føler jeg har mistet all livsglede. Jeg er ikke redd for døden som jeg var før. Jeg har lyst til å finne ut hva som skjer når jeg dør, og den eneste grunnen til at jeg ikke har så lyst til å dø er at jeg lurer på hvordan det er å være voksen. Utenom det hadde det ikke gjort meg noe å dø, hvordan få livslyst tilbake igjen? Kan du hjelpe meg med dette vær så snill? :) Hilsen jente på 14 som undrer hver dag.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du stiller oss spørsmål. 

Du skriver at du ofte får en vond følelse inni deg, at du tror du har tvangstanker og at du føler du har mistet all livsglede. Når jeg leser det du skriver, tenker jeg at det er tøffe ting du strever med og jeg tenker at du må være fortvilet og lei når du har det slik. 

Jeg blir litt bekymret for deg når jeg hører hvordan du har det, og jeg tror det kan være til hjelp for deg å snakke med noen. Det er tøffe tanker og følelser du strever med, og det høres ut som du har hatt det tungt en stund nå. Hvis man strever med tunge tanker og følelser, og det påvirker hverdagen, kan det være lurt å søke hjelp slik at man kan få litt støtte til å få det bedre. 

Det kan være tungt å fortelle andre om hvordan man har det, noen synes det kan være vanskelig å forklare det og vite hva de skal si. Jeg tror mange også er urolige for at andre ikke vil forstå eller ta det på alvor. Samtidig er det ofte til hjelp å sette ord på det og dele det vonde med noen. Kanskje vil du ikke føle at det hjelper der og da, men vi vet også at det er til hjelp og at åpenhet er det beste. 

Jeg vet ikke om du snakker med noen eller har kontakt med noen som hjelper deg nå. Hvis du ikke har det, håper jeg du kan forsøke å dele dette med noen som kan hjelpe. Er det kanskje en voksen i familien du har tillit til og kan snakke med? Du kan også gå til helsesøster på skolen din eller Helsestasjonen for ungdom der du bor. Det finnes også god hjelp for dem som strever med tvangstanker og tvangshandlinger, hvis du bestiller en time til fastlegen din kan du få en henvisning til BUP der du kan få mer hjelp. 

Jeg håper du vil snakke med noen og at du får god hjelp videre. Legger også ved noen artikler under som kan ha nyttige tips til deg. Ta godt vare på deg selv og lykke til videre!

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Tvangslidelser

Vasker hender (colourbox.com)

De fleste som lider av tvang, har både tanker og handlinger som styres av tvangen. Man blir på en måte overstyrt av meningsløse tanker til å gjøre meningsløse handlinger. Det psykiske ubehaget kan være stort.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Deprimert
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om deprimert