Hopp til hovedinnholdet

syns det er vanskelig å snakke med andre, hater personligheten min

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg synes det er veldig ubehagelig å snakke med folk jeg ikke kjenner. Selv de i klassen min er det veldig vanskelig å snakke med. Jeg vet ikke hva jeg skal svare eller si. Jeg går andre året på ungdomsskolen nå, og det er fortsatt folk i klassen jeg ikke har snakket med ennå. Hver gang jeg må ta kontakt med noen andre enn de jeg kjenner best er det så ubehagelig. Jeg svetter på hendene og skjelver. Jeg ønsker meg til andre steder og vil helst bare løpe vekk. Ofte begynner jeg nesten å gråte. Jeg tenker veldig mye på hva andre mener om meg. Jeg har en veldig liten vennekrets. Vil gjerne ha flere, men klarer ikke ta kontakt. Jeg føler meg ganske ensom. Veldig ofte drømmer jeg meg bort til andre steder. Da er jeg en annen person, og lever et helt annet liv. Dette har jeg gjort veldig ofte i det siste, jeg liker "fantasi-livet" mitt mye bedre enn det virkelige livet mitt. Ofte gråter jeg før jeg sovner fordi jeg hater personligheten min. Jeg vil bare være en annen. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det du forteller om virker å plage deg mye. Å slite med å ta kontakt med andre er ikke enkelt, og det er kanskje ekstra tøft å ha det sånn i ungdomstiden. Det er mye som dreier seg om det sosiale, og hvis man føler seg usikker sammen med andre kan man lett kjenne seg ensom. Da er det flott at du tar kontakt for å be om hjelp. Det finnes flere ulike måter å få hjelp på, og det er også ting du kan gjøre selv for å takle det som er vanskelig. 

Det er mange som er veldig sjenerte, og vi mennesker er ulike på den måten at noen er mer åpne enn andre sosialt. Det å akseptere sine egne behov er viktig, og hvis det er slik at du trenger tid for å bli trygg sammen med andre kan det være lurt å være litt tålmodig med seg selv og tenke at "sånn er jeg, og det er ok".  

For noen gir situasjoner med andre mennesker så sterkt ubehag at det blir et hinder i hverdagen, da kan det utvikle seg til det vi kaller sosial angst. Sosial angst er at man over tid plages av sterk redsel i situasjoner der man møter andre mennesker. Mange blir redde for å si noe feil eller dumme seg ut foran kjente og ukjente, og redselen er ofte knyttet til at andre kan tenke noe negativt om dem.

Når jeg leser det du skriver, tenker jeg at mye av det du strever med kan ligne litt på sosial angst. Men uten å kjenne deg bedre er det ikke lett å si dette sikkert. Hvis du ønsker å få vite med sikkerhet om du har sosial angst, bør du kontakte helsepersonell. Det som er fordelen med det er at det finnes god hjelp for å få det lettere.

Jeg vet ikke om du har snakket med noen om det du strever med, men jeg tenker at det kan være nyttig for deg. Jeg håper du kanskje kan finne mot til å dele dette med foreldrene dine? Du kan si at dette stresser deg mye og at du vil ha hjelp. Hvis det er vanskelig å forklare, kan du kanskje vise frem det du har skrevet til oss? Der synes jeg du har forklart det på en god måte.  

Mange synes det kan være litt vanskelig å snakke med andre om vonde tanker og følelser, men vi vet også at det kan være nyttig for å få det bedre. Hvis du ønsker mer hjelp, kan du snakke med helsesøster på skolen din eller fastlegen. En mulighet er også Helsestasjonen for ungdom der du bor, der jobber det helsesøster, lege og ofte også psykolog eller psykiatrisk sykepleier. 

Hvis man blir nervøs og anspent rundt andre, er dette ofte knyttet til at man får negative tanker. Mange kan for eksempel være redde for at andre tenker negativt om dem, at de ser rare ut eller at de kommer til å gjøre noe dumt eller flaut. Det kan hjelpe å finne litt mer ut av hvilke negative tanker du får, du kan spørre deg selv hva du er redd kan skje. Når man finner ut av de negative tankene, kan man forsøke å jobbe med å finne andre og mer positive eller mer realistiske tanker. Jeg legger ved noen artikler som beskriver mer om dette og som jeg tror kan ha nyttige tips til deg om hva du kan gjøre for å få det bedre.

Lykke til!

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Er du god å snakke med?

Snakker sammen i kantina på skolen (colourbox.com)

Alle trenger en som er god å snakke med en gang iblant. Her får du ti gode samtaletips for å bli en som det er lett å snakke med når livet er vanskelig.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser