Hopp til hovedinnholdet

Jeg har problemer med språk, både å snakke og å skrive. Det fører til at jeg blir sint og føler meg som ingenting. Jeg har også angst.

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har problem med språk,når jeg snakker det føles at jeg kan ikke snakke snakke språken, når jeg snakker med andre jeg blander språken med englesk, og folk ser meg på rar møte, også når lærer sier skriv et brev om noe, jeg kan ikke skrive, selv om læreren forklærer meg hva jeg skal skrive, det føles at hjerne min ikke gir meg noe, jeg blir sint og føler meg ingenting. jeg har også angst.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Gutt 13 år. Takk for at du skriver til oss i Ung.no.

Du skriver at du har problemer med språk, både å skrive og å snakke. Det er som regel to grunner for dette. Det ene er at du kommer fra et annet land og holder på å lære Norsk. Hvis det er slik må du bare være tålmodig du lærer etter hvert. Den andre grunnen er at du kan ha generelle eller spesifikke språkvansker. Dette er det faktisk ganske mange mennesker som har. Det finnes ulike varianter av språkvansker og årsaker til dette. Det vil være en fordel for deg å finne ut mer om dine språkvansker. Det finnes mange ulike hjelpetiltak slik at du allikevel kan lære godt på skolen. Blir man bedre på skolen så gir det bedre selvtillit.

Det er også viktig at du vet akkurat hva dine vansker er. På denne måten er det lettere å forklare medelever hvorfor du gjør som du gjør eller sier det du sier eller ikke sier. Medelever vil lettere kunne akseptere deg når de kjenner deg bedre. Da vil de ikke se rart på deg mer. Dette er viktig for selvfølelsen din. Det å ha språkvansker kan du sammenligne med å ha matte vansker og lese/skrive vansker.

Det finnes en forening i Norge som heter Dysleksi Norge. Søk på internett Dysleksinorge.no. Dette er en forening der de med språkvansker, mattevansker og lese/skrivevansker kan melde seg inn. Her kan du lese og lære mer om språkvansker. Her er også en side for ungdommer der det står om ulike aktiviteter som blir arrangert slik at man kan bli kjent med andre ungdommer med liknende vansker. På denne måten kan du få flere venner, og venner som har erfaring med det samme som deg.

For å finne ut mer om dine språkvansker og å få den hjelpen du trenger så må du eller dine foreldre snakke med lærer. Lærer vil igjen kontakte PPT. Dere kan selv også kontakte PPT. PPT vil finne ut hvordan språkvansker du har og fortelle hva som videre bør skje i forhold til skolen og læring. Du og dine foreldre skal også få god informasjon om dine språkvansker og hva dette vil bety for deg.

Du skriver at du også har angst, blir sint og føler deg som ingenting. Dette kan henge sammen med at du har språkvansker. For å få hjelp og støtte til å få det bedre vil BUP være en aktuell hjelpeinstans. Da må du med dine foreldre først gå til fastlegen, også kan fastlegen henvise deg til BUP. BUP kan også mye om språkvansker.

Lykke til!

 

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT)

PPT skrevet på ei tavle (colourbox.com)

PP-tjenesten er for barn og ungdom som har en vanskelig opplærings- eller oppvekstsituasjon. Den hjelper skolene med å sikre at alle som trenger det får hjelp og støtte.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Angst
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om angst