Hopp til hovedinnholdet

Jeg er sint hele tiden, hver dag. Jeg har forsøkt hardt å ikke bli sint men det fungerer ikke. Nå er jeg helt utslitt og gråter.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg sliter utrolig mye med at jeg blir sint på alt og alle hver dag, hele tiden, uansett periode. Jeg blir helt utslitt, og nekter å være rundt mennesker, og vil heller stenge meg inne, hvor det er lydtett. Jeg reagerer på alle slags lyder, jeg klarer ikke høre andres pust når jeg skal sove. Jeg reagerer på smatting, pustelyd, snorking, gnissing, klø-lyd, snuffsing, når noen er tett i nesa, og når noen bare snakker, og mye mer. Jeg blir så sint, at jeg virkelig kan slå til noen, knuse noe, skrike og gråte, jeg ender også opp med å kjefte på de rundt meg. Jeg har lenge prøvd å få kontroll når jeg blir sint, men jeg har ikke sjans. Og nå, gråter jeg så og si hver dag, hele tiden, for jeg vil ikke være sint, og jeg er rett og slett utslitt.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 15 år. Takk for at du skriver til Ung.no.

Du skriver at du sliter med temperament og blir sint av alt. I en periode nå har du forsøkt å roe deg ned, unngå å bli sint, men det har ikke fungert. Du har nå blitt helt utslitt og gråter nesten daglig. Du er nå både sint og trist.

Du skal ikke behøve å ha det slik som du forteller. Det finnes god hjelp for dette. Du har forsøkt alt du kan på egenhånd, men det er ikke naturlig at en 15 åring skal klare dette selv. Vårt råd til deg er å snakke med dine foreldre. Dere må sammen oppsøke fastlegen. Dere skal be fastlegen henvise deg til BUP og øre, nese & hals lege (ØNH lege). ØNH legen vil sjekke din hørsel. Dette er viktig da du legger betydelig vekt på at det er hørselsinntrykkene som irriterer deg mest. BUP vil kunne finne ut hvorfor du så fort blir sint og hjelpe deg med hva du skal gjøre for å være mer harmonisk. Blir du mer harmonisk vil du få overskudd i hverdagen og bli mer glad.

Det er også viktig å fokusere på å få nok og god søvn. Sover du bra er det lettere å være i godt humør. Ungdom trenger mer søvn en tidligere på grunn av at hjernen og kroppen er i stor utvikling.

Lykke til! 

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser