Hopp til hovedinnholdet

Jeg lyver ofte til mamma. Hun har tatt meg i løyner gjennom hele livet. Dette har ødelagt tilliten mellom oss.

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Jeg har et problem, jeg lyver ofte til mamma, hun har tatt meg i mange løyner gjennom hele livet mitt, dette ødelegger tilliten mellom oss. Når jeg sier noe som er sant er det veldig vanskelig for hun å tro på det. Jeg får en utrolig dårlig følelse når jeg lyver, jeg liker ikke å gjøre det, men jeg gjør det allikevel, ofte for å dekke ting jeg har gjort galt, selv om det bare er småting som egentlig koke gjør noe. Hvordan kan jeg stoppe med dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Gutt 15 år. Takk for at du skriver til Ung.no.

Du forteller at du har er problem med at du lyver ofte for moren din. Dette har du gjort i mange år. Nå tror ikke lenger moren din på deg. Dine løgner har ødelagt tilliten hun skulle hatt til deg.

Du får en dårlig følelse når du lyver for moren din. Det er fint at du ønsker hjelp for dette. Små barn kan lyve uten at de forstår helt rekkevidden av det. Når man kommer opp i skolealder skal dette avta. Gjør det ikke det bør man søke hjelp. Enkelte fortsetter med å lyve noe som oppleves svært uheldig for andre. Som du sier så mister folk tilliten til en som lyver. Det går ikke an å stole på en som lyver.

Akkurat som du beskriver får også den personen som lyver en dårlig følelse. Det gnager i samvittigheten. Det typiske er at man venner seg til å lyve, man får mindre og mindre dårlig samvittighet. Det blir faktisk bare lettere å lyve etter som tiden går. Det blir en vond vane.

Det kan være lurt å stille seg spørsmålet hvorfor man lyver. Du sier at det ofte bare er små ting. Ofte lyver du for å skjule uheldige ting du har gjort. Den som lyver kan ha en dårlig selvfølelse. Man verdsetter ikke seg selv høyt nok. Hvorfor må man skjule den man er for sin egen mor? Det kan også være at din egen mor stiller for høye krav til deg, noe du alltid har hatt vanskelig med å innfri. Ble løsningen din å lyve, slik at din mor ble fornøyd og stolt av deg?

Når man lyver kan årsaken ofte være å oppnå noe, men også å skjule noe. Du skal tørre å være deg selv. Husk at det av og til kan lønne seg å lyve, dette kalles hvite løgner. Personlige ting som du ønsker å ha for deg selv som forelskelse og kjærlighetssorg kan man godt lyve om hvis man blir spurt. Det er ikke alt din mor skal vite om deg, noe er privat.

Løsningen på denne vansken som ikke bare er din men også din mors utfordring anbefales å få hjelp til. Helsesøster på skolen er en slik instans som kan hjelpe. Det er muligheter for deg og din mor å snakke med helsesøster sammen. Du kan også gå alene å snakke med helsesøster på skolen også. 

Det gjelder å snu denne uvanen, da vil du oppleve at det blir en vane å være ærlig etter hvert.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Novelle: "Alt er løgn"

Himmel og tretopper

"Alt er løgn". Ordene hans traff henne som en vind, lekte med håret hennes, gjorde henne blussende rød i kinnene. Hun merket at tårene presset på, akkurat som når han sa navnet hennes.

Novella er skrevet av Ina Cecilie

Les mer

Hva skal til for at du kjenner deg god nok?

Venner på skole  (colourbox.com)

Presset blant unge i dag er stort. Du skal være pen nok, flink nok, tøff nok, men fremdeles "normal" nok til å ikke skille deg ut. Finn ut hvorfor du er GOD NOK her!

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser