Hopp til hovedinnholdet

Venninne med spiseforstyrrelser og selvmordstanker

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg har en venninne som har slitt skikkelig med spise forstyrrelser og selvmordstanker. Jeg fant dagboken hennes og lese i den og ba henne snakke med meg om det som stod i den og hun forklarte at hun ville si det til eng men aldri har funnet en måte hun får sagt det til meg på fordi hun ikke vet hvordan hun skal få gjort det siden hun ikke skjønner selv hva som er feil og ikke klarer å skjønne hvorfor hun er deppa. Foreldrene hennes vet om det og har sendt henne til sykolog men det hjelper henne ikke.hun har også vært hos helsesøster men hun mener at jeg hjelper bedre enn begge de til sammen. Jeg aner ikke hva jeg skal si lengere.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det kan være ganske utfordrende når en nær venn strever med dette.  Du kan være venn, men ikke psykolog eller terapeut.  En av de tingene du kan gjøre, er faktisk å oppfordre henne til å prate med psykologen og/eller helsesøster.  Hvis hun sier at det hjelper mer å være med deg, så kan det handle om at du er hyggelig å være med og at dere gjør hyggelige ting.  Det er kanskje det aller viktigste du gjør: å fortsette å gjøre vanlige ting og prate om vanlige ting og ha det hyggelig og morsomme ting med venninna di.  Du trenger jo ikke å vite så mye for å gjøre det.  -Kanskje du kan vise at du aksepterer at hun ikke ønsker eller greier å prate om dette.  Kanskje hun trenger mer tid for å finne ut av dette selv.  Det som er friskt og ikke problematisk, er viktig å få plass til selv om man har et problem eller en sykdom.  

Les flere råd i artiklene under.  

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du hjelpe en venn som har spiseforstyrrelse?

Jente trøster venninne(colourbox.com)

Det kan være vanskelig å se om noen har en spiseforstyrrelse. Har du mistanke er det viktig at du er en god venn og snakker med vennen din, og forteller at du er bekymret. Men du kan ikke ta ansvar for å hjelpe vennen alene.

Les mer

Spiseforstyrrelser og følelser

Jente ser bekymra ut (colourbox.com)

Veldig mange 14–15-åringer synes de er for tykke selv når de er normalvektige, og mange tenker på å slanke seg uten at det er behov for det. Andelen øker oppover i tenårene. Slanking, vektkontroll og uheldige matvaner kan øke risikoen for å utvikle spiseforstyrrelser.

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Skader ved spiseforstyrrelser

Trist jente på sofaen (colourbox.com)

Du kan få fysiske helseskader av slanking og underernæring. Du kan også få skader på kroppen av overspising, oppkast, misbruk av avførings- og vanndrivende midler, overdreven fysisk aktivitet og fasteperioder. De fysiske skadene kan igjen gi psykiske plager.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser