Hopp til hovedinnholdet

Mamma og pappa skal ta en pause fra hverandre.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Mamma og pappa har bestemt seg for å ta en pause borte fra hverandre. Jeg har flere søsken og alle tar det på forskjellige måter. Jeg velger å skjule at jeg blir lei meg, men gråter når jeg er alene. Hva burde jeg egentlig gjøre? Jeg vil ikke såre mamma og pappa ved å være kjempelei meg, det er jo deres valg ikke mitt :(

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 13 år.

Takk for at du skriver til ung.no.
Jeg kan forstå at du blir lei deg fordi foreldrene dine nå skal ta en pause fra hverandre. Den reaksjonen du har, ved at du blir lei deg, er normal. Det er ulikt hvordan ungdom reagerer i forhold til det du beskriver her, men mange ungdommer vil kjenne seg igjen i hvordan du har det. Noen ungdommer kan også bli bekymret i forhold til hva som vil skje i fremtiden hvis foreldrene, eventuelt, skilles. Andre kan i en periode oppleve å bli litt ukonsentrert.
Ofte er det også vanskelig for de voksne å være i denne situasjonen, men de voksne må ta ansvar for seg selv, og de må i tillegg klare å ivareta sine barns reaksjoner. Det er de voksne som gjør valgene, og derfor har de voksne et ekstra ansvar for å sørge for at barna lider minst mulig.

Jeg tenker at du kunne snakke med mammaen eller pappaen din om hvordan du egentlig har det. Det kan godt hende at de blir lei seg, men de voksne klarer å håndtere dette, som  regel. Ofte blir foreldre glade for at barna deres forteller hvordan de egentlig har det. Da blir det lettere for alle å ta vare på hverandre.

Du kan også snakke med helsesøster om hvordan du har det. Det er godt å få støtte i den situasjonen du er i. I tillegg opplever mange ungdommer at det faktisk hjelper å sette ord på tanker og følelser. Da er det lettere å se muligheter og løsninger.

Videre kan det være en ide at læreren vet hva som skjer hjemme hos deg, slik at du kan få støtte og hjelp hvis du har behov for det.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser