Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Jeg gidder ikke henge med venner

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg gidder ikke henge med venner. Jeg føler jeg ikke kjenner vennene mine nok til å henge med de på fritiden og jeg er redd for at det skal bli kleint/ kjedelig, så jeg tør ikke. Sier automatisk at jeg ikke kan, som unnskyldning. Jeg føler jeg har en bestevenn som jeg ikke må bekymre meg over at det blir kleint å være med. Hun spør ofte om å finne på noe men jeg kommer bare med unnskyldninger. Jeg vil heller være hjemme å se på netflix. Jeg er ganske sjenert når det kommer til folk jeg ikke kjenner og har lett for å svare gutter litt frekt ihvertfall. Jeg tør såvidt å gå på butikken uten sminke, eller i joggebukser i frykt for å se/møte hvem som helst! jeg har dårlig selvtillit og tenker hele tiden på hvordan jeg ser ut foran alle! jeg tenker alltid på hva folk tenker om meg. Jeg blir fort nervøs om å være blant folk, f.eks å være på skolemusikal øvelse med de «populære» folka gjør meg så nervøs. jeg stresser over alt for mye, det sier til og med bestevennen min. Hva kan være galt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Takk for at du sender inn spørsmål til oss. Vi er alle forskjellige. Noen føler et stort behov av å være med noen hele tiden og andre har ikke det samme behovet. Det kan være at du finner glede i andre ting som gjør at det behovet for å se venner ikke er så stort, også høres det ut som at du trives med familie og de nære relasjonene. For noen så kan dette betegnes som å være innadvent, eller andre har noen symptomer på å ha aspergers. For meg kan jeg ikke si hva du er og ikke, men du kanskje kan kjenne igjen deg selv i en av artiklene, som jeg har lagt ved under. Gjerne snakk med noen i familien om det står i disse. 

 Det du kan gjøre er å si til de andre vennene dine at du ikke er så glad i å .... (si det du føler passer deg), men finne på en løsninger. Det kan være at vennene dine ikke spør deg om å være med på ting etter en stund og det kan fort bli veldig trist og leit. DU sier du er usikker på om du kjenner dem godt nok, men det er uansett at man kan treffes litt (om man kjenner hverandre godt eller ikke). 

Det er forskjell på å ville treffe mennesker og ha besøk, men ikke tørre/orke/være sliten/ikke tenke på at man vil ha det, og de som ikke vil ha besøk og bare vil være hjemme med de nærmeste eller alene. Når du finner ut av hvilken du tilhører; så kan det bli lettere.

Når det gjelder det første så er det da slik at du kan tenke at noen sosiale ting er greit å gjøre i løpet av en uke og lage en plan så du vet. Hvis du ikke har behovet av det så kan du tenke at det er helt fint å være litt mindre sosial, men at du fokuserer på noen vennskap og treff. Selvom man ikke alltid ser verdien av å ha venner her og nå, så ser man fort verdien av dem etter at man har mistet dem. Så mitt råd til deg er: bruk tid med vennene dine, men de du vil være sammen med og gjør det mest komfortabelt for deg også. Når det gjelder dårlig selvtillit så har vi en artikkel som kan passe in her også, legger ved den under. Ønsker deg lykke til! Vennlig hilsen Ungdomsredaksjonen, ung.no 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du forbedre dem?

Les mer

Hva skal vi snakke om?

Usikker jente (colourbox.com)

Er du redd for pinlig stillhet? Gruer du deg til daten fordi du ikke vet hva du skal snakke om? Ung.no gir deg tips til hva du kan snakke om med en du liker!

Av Hege, ungdomsjournalist ung.no

Les mer

Innadvendt, utadvendt eller midt i mellom?

Inn- eller utadvendt?

Trives du best i små grupper, eller får du mest energi av store forsamlinger? Liker du best å planlegge nøye, eller er du impulsiv og tar ting på sparket? Personlighetstypen din kan gi deg svaret.

Les mer

Gode råd for sosial omgang

Gutt prater med to jenter (colourbox.com)

Å omgås andre, bli kjent, få venner og kjæreste, kan være vanskelig for mange. Spesielt hvis man er sjenert eller føler at man ikke så lett kommer i kontakt med andre.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sosialhjelp
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sosialhjelp