Hopp til hovedinnholdet

Jeg er litt usikker på om jeg har angst og sliter med å glemme det vonde jeg har opplevd. 

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er litt usikker om jeg har angst fordi jeg opplevde noe vondt for noen år siden. Faren min gjorde noe vondt mot meg så jeg måtte til psykolog fordi jeg ikke taklet mer det vonde problemet mitt. Jeg har ikke noe kontakt med han lenger, men han prøver å få kontakt med meg.Når jeg ser han så blir jeg så redd at jeg nesten vil gråte eller vil ringe hjem. Jeg tørr ikke å være nærheten han heller. Og det andre problemet mitt etter det ble slutt mellom meg og eksen så har jeg vært redd og nervøs for å se han. Jeg tørr ikke å være nærheten eller gå forbi han alltid. Betyr dette at jeg har angst. Jeg har vært redd for begge og det liker jeg ikke. Jeg har snakket med voksne og vennene mine, men det hjelper ikke. Vi har også tatt besøkforbud med politiet så pappa ikke kunne se meg igjen, men nå har den gått over. Og eksen går i klassen så er ikke lett å unngå han heller. Er litt redd for at dette skal være angst for sliter med å glemme det vonde jeg har opplevd.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss.

Det høres ut som du har vært gjennom vonde og skremmende opplevelser, og at minner og følelser fra dette plager deg mye i hverdagen nå. Å kjenne redsel, ubehag og vonde minner kan være svært tungt og strevsomt, og jeg tenker det må være vondt for deg å ha det slik. Jeg synes det er bra at du skriver om dette og at du ønsker å finne ut av hvordan du kan få det bedre. 

Jeg vet ikke om du har snakket med noen om det du har opplevd og om hvordan du har det nå. Siden du plages mye og har mange spørsmål, tror jeg det ville vært bra hvis du fikk noen å snakke med. Da kunne du finne mer svar på det du lurer på og du kan få hjelp og støtte til å få det bedre. Hvis man har vonde minner og kjenner engstelse, finnes det god hjelp for dette hvis man snakker med noen som har kunnskap om det. 

Det er vanskelig for meg å si med sikkerhet om du har angst, og for å få et godt svar på dette bør du snakke med helsesøster, lege eller psykolog. Men det høres ut som mye av det du merker kan ligne på angst, og det er lurt at du finner mer ut av dette og hva som kan hjelpe. 

Kanskje du kan snakke mer med moren din om hvordan du har det nå og at du kjenner redsel og plages av de vonde minnene? Du kan også snakke med en annen voksen i familien du har tillit til. De voksne på skolen kan også hjelpe deg, for eksempel lærer, rådgiver eller helsesøster. Du kan også gå til fastlegen din eller til Helsestasjon for ungdom der du bor. Hvis du ønsker noen å snakke med anonymt, kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111. 

Det finnes også råd om hva du selv kan gjøre for at minner skal bli mindre plagsomme, jeg legger ved en artikkel der du kan lese mer om dette. 

Jeg håper du vil snakke med noen om hvordan du har det og at du får god hjelp og støtte videre, husk at det finnes god hjelp for det du strever med. Ta godt vare på deg selv og lykke til videre! 

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan takle en ubehagelig opplevelse

Jente med lukkede øyne (colourbox.com)

Mange som har opplevd noe vondt får en uro i kroppen i ettertid. Kroppens alarmberedskap fortsetter utover den kritiske situasjonen, og det er vanskelig å roe seg ned igjen. Det er heller ikke uvanlig å kjenne på uro og stress i kroppen uten å ha opplevd noe traumatisk. Her er gode råd.

Av psykolog, dr. philos Atle Dyregrov, Senter for Krisepsykologi

Les mer

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser